Groeiremming bij DES?

Eind jaren '90 werd het DES Centrum door de Tall Girls Inc. uit Australië gealarmeerd over het gebruik van DES voor de groeiremming van meisjes die 'te lang' dreigden te worden.

Gezien de gevolgen van DES bij DES-betrokkenen was dit bericht aanleiding voor het DES Centrum om te onderzoeken of DES ook in Nederland werd gebruikt bij de behandeling van lange meisjes. Deze vraag is uitgezet bij de Wetenschapswinkel voor Geneesmiddelen.

Geen DES

De belangrijkste conclusie van hun onderzoek is dat er in Nederland nooit DES is gebruikt voor deze indicatie. Artsen in Nederland zagen in dat DES geen voordelen bood boven ethinylestradiol (EE). Vanaf 1968 werden lange meisjes in Nederland met een hoge doses van dit middel behandeld. Later werd er gebruik gemaakt van het middel Lynoral. 

Aanvullende Informatie

Het onderzoeksrapport van de Wetenschapswinkel voor Geneesmiddelen is hier te downloaden. Net als een brief aan de Klub van Lange Mensen met het verzoek om samen bovenstaande onderzoeksvraag uit te zoeken.  

Vruchtbaarheidsproblemen

Afgelopen jaren werd uit wetenschappelijk onderzoek duidelijk dat lange meisjes die hiervoor met een hoge dosering oestrogenen zijn behandeld een verhoogd risico hebben op vruchtbaarheidsproblemen. Een abstract van dit wetenschappelijk artikel is hier in te zien. Het gehele artikel is gratis te downloaden via de website www.pubmed.com.

Achtergrondinformatie:

Onderzoeksrapport: Groeiremming bij lange meisjes

Artikel over Tall Girls in DES Nieuws (januari 2001)

Nieuwsbrief Tall Girls Inc. Australië

Brief naar Klub Lange Mensen

Abstract: Fertility and ovarian function in high-dose estrogen-treated tall women

  • Reageren zelf reageren >
    Reageer ook