Hoe weet ik of ik DES-betrokkene ben?

Nagaan of je met DES te maken hebt gehad valt vaak niet mee, omdat het al lang geleden heeft gespeeld. Toch zijn er mogelijkheden om te weten te komen of je DES-betrokkene bent.

DES-moeders weten vaak nog dat zij tijdens een zwangerschap medicijnen voorgeschreven hebben gekregen. Soms kunnen zij zich merknamen of doseringsschema's herinneren. DES werd meestal voorgeschreven bij een van de volgende situaties. Herkent u een van de onderstaande situaties en kreeg u medicijnen voorgeschreven tijdens de zwangerschap?

 • U was tussen 1947 en 1976 zwanger en er dreigde een miskraam;
 • U werd in deze periode na een miskraam opnieuw zwanger;
 • U was zwanger tussen 1947 en 1976 en diabetespatiënte
 • U heeft toen medicijnen voorgeschreven gekregen


Was één van de bovenstaande situaties van toepassing, dan bent u of is je (groot)moeder misschien DES-moeder. Het kan van belang zijn uit te zoeken of het inderdaad DES was. U kunt bij uw arts of bij het ziekenhuis van destijds vragen of uw medische dossier uit die tijd nog bestaat. Als u DES voorgeschreven heeft gekregen, staat dat in het dossier.

Als het dossier niet meer bestaat of u twijfelt of u medicijnen hebt gebruikt tijdens de zwangerschap, dan is er voor DES-dochters nog een mogelijkheid om erachter te komen of zij DES-betrokkene zijn.
Veel DES-dochters hebben namelijk vormafwijkingen aan de geslachtsorganen die kenmerkend zijn voor blootstelling aan DES. Een gyneacoloog kan dit zien via een inwendig onderzoek. Het gaat om:


Vaak zijn deze afwijkingen al gezien bij DES-dochters die jaarlijks voor controle naar de gynaecoloog gaan.
Denk je dat je DES-dochter bent en sta je niet onder controle, dan kun je een consult aanvragen bij een gynaecoloog. Deze kan in veel gevallen bij een uitgebreid inwendig onderzoek zien of een vrouw DES-dochter is. Het DES Centrum kan je informeren over gynaecologen die specifieke kennis hebben over DES en die vaker DES-dochters in hun spreekkamer zien.

Het DES Centrum kan niet voor je uitzoeken of je blootgesteld bent aan DES. Wel kunnen wij je adviseren bij je zoektocht.

 • 15 reacties zelf reageren > toon reacties >
  • 09-12-2019

   Goedenavond, Mijn moeder was in 1952/1953 zwanger en kreeg toen blindendarmoperatie. Zij kreeg pillen en injecties om tijdens en na de operatie het kind te kunnen behouden. Dit lukte helaas niet. Daarna ben ik in 1954 geboren. Ik heb als kind heel veel buikpijn gehad. Toen ik mijn menstruatie kreeg op mijn 12e ging mijn "normale"buikpijn over in helse pijnen 2 dagen lang tijdens mijn menstruatie. Ik heb zoveel saridon geslikt en vaak zo radeloos geweest van de pijn. Toenmalige gynaecoloog zei, dat gaat wel over als je een kindje krijgt. In 1991 ben ik begonnen via KI en later IVF (6x), 1x zwanger buitenbaarmoederlijk. Voorafgaande aan deze behandelingen heeft men ook mijn eierstokken doorgespoeld en ontdaan van endometriose. Na de laatste mislukte IVF behandeling, vroeg ik de gynaecoloog mijn baarmoeder te verwijderen, omdat ik van deze afschuwelijke menstruatiepijnen af wilde. De baarmoeder is inderdaad verwijderd en hij zei mij, dat ze anderhalf uur langer zijn bezig geweest om het te verwijderen. Hij zei toen Bent u een desdochter?, Ik zei, niet dat ik dat weet. Hij vroeg ook of de baarmoeder bewaard mocht blijven voor studie door studenten. Daar heb ik toestemming voor gegeven. Ziekenhuis van mijn moeder in Utrecht, zei in 1991 geen gegevens meer te hebben over de periode waar ik naar vroeg. Paar jaar geleden heb ik gevraagd naar dossier en gynaecoloog in AMC. Ook zij hebben de gegevens niet en de gynaecoloog is inmiddels hellaas overleden. De laatste jaren heb ik zoveel andere klachten gekregen. Reuma, Artrose psoriasis, botontkalking en als eind ook nog kanker (deze is voor zover nu weg). Ik schrijf u, want ik loop hier al jaren mee, Mijn moeder, als ik haar ernaar vroeg, vertelde mij over de pillen en injecties en zij was vrij snel weer zwanger. Na mij kreeg ze nog een baby, jongetje, heeft paar maanden geleefd en is toen overleden aan hartje. Verder kon ik er met haar niet goed over praten, want dan zei ze , nu kan je geen kinderen krijgen door mijn schuld. Ik probeerde haar uit te leggen, dat zij daar niets aan kon doen. Maar ze werd er zo verdrietig en nerveus van, dat ik het maar liet liggen. In 2014 is zij helaas overleden en drie maanden daarna werd de kanker bij mij ontdekt, dus kwam ik er niet toe om eens op onderzoek uit te gaan. Ik loop inmiddels met rollator en soms met stok. Ben benieuwd of u mij verder kan helpen, Groet, Marianne

   Marianne Klinkhamer
  • 04-01-2018

   Hallo sinds mijn 14 weet ik dat ik een des-dochter ben dit door een vergroeiing aan míjn baarmoeder hannekam genoemd en laat van veel witte bloed waar ik aan behandeld ben. Om het half jaar baarmoederonderzoeken gehad in het zkh. Ik heb mij meerdere malen aangemeld bij het des-centrum maar nooit het advies gehad of erkenning om mij bij het des-fonds te melden. Dit vind ik heel erg slordig! Maar nu min zoon van 25 heeft een vergroeiing aan zijn neus tijdens zijn zwangerschap moest ik elke dag naar het zkh om aan het c.t.g.apparaat te liggen ivm benauwdheid baby. Ik ben nu toch wel heel nieuwsgierig wat des allemaal vernietigd heeft ook bij mijn jongens. Hoe kan ik dit laten onderzoeken moet ik zelf de universiteit aanschrijven of daar eens verder onderzoek gedaan word? Ik word hier namelijk boos over want het is allemaal leuk en aardig met je krijgt een uitkering voor al die ellende maar als je niet goed word geïnformeerd dan loop je mooi achter de feiten aan dus. Ik ben nu 50 dus reken maar uit in al die jaren niets van jullie kant gehoord en zeker 3x aangemeld! Wat is mijn volgende stap? Groet Anita kleine.

   Anita kleine
  • 15-11-2017

   In 1965 heb ik Des genomen tegen een miskraam.. mijn zoon is geboren in 1966 en us aan been kanker overleden in 1977 .. weet dat Des is voornamelijk voor dochter maar zijn zonen ook er bij betrokken

   Anita Monk Uhlenhop
  • 05-03-2016

   Hallo, ik ben van de week in het ziekenhuis geweest en daar werd aangegeven dat ze een afwijking zagen bij mijn baarmoederhals die ze normaal zien bij des kinderen. Nu heb ik van mijn tante begrepen dat de moeder van mijn vader des gebruikt heeft. Kan het dan toch iets mee te maken hebben?

   Ellis
  • 17-10-2015

   Hallo Mijn vraag is, toen mijn moeder 6 maanden zwanger was van mij, in 1965 begon zij te vloeien, zij weet niet meer of ze medicijnen daarvoor heeft gehad, maar als foeutus ben je dan toch al bijna volgroeid in de buik? Zou het kunnen zijn dat je dan als je moeder wel medicijnen heeft gebruikt, dat jij misschien minder gevolgen daarvan hebt,aangezien je moeder al verder in de zwangerschap zat? Alvast bedankt

   Niesje Segard Jillings
  • 10-05-2015

   Geachte Heer/Mevr, Ik ben een moeder die waarschijnlijk 40 jaar geleden een pil heb gehad om geen miskraam te krijgen,ik heb een mooie dochter gekregen die nu 41 jaar wordt,alleen ben ik erg bang dat ze er nog gevolgen van krijgt,ik heb eigelijk nooit geweten dat het nare gevolgen kon hebben,en ik wil het niet tegen mijn dochter vertellen anders maakt ze zich misschien zorgen om niets,en ze voelt zich de laaste tijd niet lekker en duizelig en gaat morgen naar de dokter,wat raad u mij aan om te doen. vriendelijk groet Elly Schippers van der Ham

   Elly Schippers
  • 22-03-2015

   En als mijn moeder niet meer leeft hoe kom ik er dan achter of ik een desdochter ben?

   A.v.Grieken
  • 10-05-2013

   Heden kom ik er na een gesprek met mijn zuster (1958) die ik 25 jaar niet gezien of gesproken heb, achter dat wij beide des dochters zijn. Ik kon geen kinderen krijgen omdat mijn eileiders zijn vergroeit. Nog nooit ben ik door een gynaecoloog hierop gewezen als oorzaak zijnde. Wel 3 kijkoperatie gehad om verklevingen te verwijderen zonder resultaat. Ook hebben wij het via IFV geprobeerd zwanger te worden, wat voorts ook mislukt is. Ik ben geboren in 1960. Nu zit ik op de site lezen over DES dochters en het kwartje valt. Ze wilde mijn eileiders verwijderen, echter dat heb ik geweigerd. Maar hoe nu verder te gaan.

   Connie Mijzen
  • 19-03-2013

   ik heb mij jaren geleden aangemeld toen mijn moeder nog leefde zij wist nog precies welke dokter haar de DES medicijnen had voor geschreven .ik heb indertijd alles ingestuurd nadat zij mij vertelde dat ze het ook had gebruikt.Nu mijn dochter 18-4-88 een vreemde afwijking aan haar nier had vertelde de dokter in het Vu dat het mogelijk was dat ook zij dit nog door de DES zou kunnen hebben opgelopen. Kunt u nakijken of mijn archief?nog bij jullie aanwezig is.Marjolein Crevels 22-05-1957.hartelijk dank

   marjolein crevels
  • 13-03-2013

   In 1971 in het ziekenhuis gelegen vanwege een dreigende miskraam. Alleen toen misschien mediatie gekregen. Later in de zwangerschap een vitaminepreparaat. Is er een kans dat ik een DESmoeder ben.

   Anneke
  • 17-07-2012

   mijn moeder geb.4-7-1924 heeft eind 1949 tot begin 1949 Oestrogeen geslikt .Ik ben een DES kind geboren 10-5-1949. Veel problemen Gynaecologisch gehad enz. Ik vindt het nog steeds heel erg dat ik buiten de boot val voor erkenning daar er geen med. dossies enz zijn uit die periode. Het doet zo.n pijn.Heb net gemeld dat mijn moeder nu nog Borstkanker heeft gekregen .[geb. 1924.]

   H.I. Weijtenburg
  • 19-03-2012

   Nadat ik een uitzending van DES op tv gezien heb, ben ik toch over dit onderwerp na gaan denken. Onze moeder die overleden is heeft vier dochters gekregen. Deze zijn geboren tussen 1948 en 1957. Van de vier dochters hebben er twee borstkanker gekregen de ander twee een miskraam. Van haar vier kleindochters zijn er twee die moeilijkheden hadden om zwanger te worden. Zou mijn moeder DES gebruikt hebben? En hoe kunnen we daarachter komen? Mvr gr.

   Henriëtte van Bakel
  • 16-12-2011

   Ik ben Des dochter, en heb er zeer ernstige problematiek van overgehouden

   Gudia Pariama
  • 28-11-2011

   Eigenlijk wil ik al jaren weten of ik DES-dochter ben. Mijn ouders leven niet meer dus ik kan het niet navragen. Ik ben geboren in 1971 en mijn moeder heeft 7 miskramen voor mij gehad. Ik heb zelf een gezonde zoon gekregen, maar een 2e kind is nooit meer gelukt vanwege snelle miskramen.

   Diaan
  • 10-10-2011

   Kan je als kleindochter van vaders kant ook nog gevolgen hebben van Des? Dus grootmoeder(is "DES" gebruiker krijgt een zoon. Die zoon krijgt een dochter. Kan zij dan nog gevolgen daarvan hebben?. Kan het nergens vinden. Alvast dank voor uw antwoord.

   M.Rijnveld
  Reageer ook