DES-zonen

Blootstelling aan DES kan bij zonen geleid hebben tot goedaardige afwijkingen van de geslachtsorganen:

 • Knobbeltjes op de bijbal

DES-zonen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van goedaardige knobbeltjes aan de bijbal, zogenaamde epididymis cysten.

 • Te kleine zaadbal (hypoplastische testis)

Daarnaast hebben DES-zonen meer kans op een te kleine zaadbal, een zogenaamde hypoplastische testis. Dit is een aangeboren aandoening en kan niet op latere leeftijd ontstaan.

DES-zonen krijgen gemiddeld net zoveel kinderen als andere mannen. Wetenschappelijk onderzoek in 1995 heeft aangetoond dat er geen verschil is tussen de vruchtbaarheid van DES-zonen en die van andere mannen. Ook is tot nu toe niet aangetoond dat DES-zonen meer dan gemiddeld kans hebben op bijvoorbeeld zaadbalkanker of prostaatkanker.

 • 11 reacties zelf reageren > toon reacties >
  • 10-08-2019

   Emotioneel en alleen op de wereld.. zo voel ik mij.. mijn moeder heeft Des geslikt na haar miskramen, dat ias al vreselijk voor haar.. daarna was ik een ongelukje.. was onvruchtbaar op mijn 30ste, kreeg schildkliercarcinoom op mijn 50ste...en ja .. ook alles wat betreft de rest van mijn mannelijkheid heeft er onder geleden.. wat er verder nog komt is een raadsel.. still going strong op mijn 56ste jaar..

   steef
  • 01-09-2017

   Ik weet al langere tijd dat ik een des zoon ben en vraag me af dat dit de reden is dat ik geen normale seksuele drive heb voor zowel man als vrouw weet iemand hier iets van?

   Hans
  • 25-09-2016

   Op deze site gaat de aandacht naar de balzak. Als ik op internet zoek dan zie ik echter ook de combinatie Hypospadie en DES. Is mijn veronderstelling juist dat deze combinatie ook mogelijk is?

   Doet er niet toe
  • 21-04-2016

   Goedendag, is het aantoonbaar dat je een Des-zoon bent, ik ben bij verschillende organen cystegevoelig, in beginstadium schildklier carcinoom , deze is dan ook verwijderd, heb wel een normale bijbal. Knobbels in mijn borst , zijn onschuldig, en totaal onvruchtbaar, al vanaf kinds af aan. Wel grote kinderwens gehad, maar dat terzijde... Mijn vraag zijn er onderbouwde bewijzen voor dat dit te wijten is aan het hormoon Des. Graag uw reactie. Met vriendelijke groet, Raspoort

   Raspoort
  • 08-01-2016

   Voel mij heel vaak depressief en ook interesse in beiden sexen, toch overwegend hetero. De NL lijst voor DES zonen gerelateerde klachten is totaal te kort schietend t.o.v. die in het buitenland: http://www.desaction.org/des-sons/

   Anoniem
  • 14-10-2015

   Ik heb altijd het gevoel gehad anders te zijn dan andere jongens/mannen heel gevoelig en ook veel depressieve klachten. Ook veel last van cystes, en nu blaasontsteking zou dit een gevolg kunnen zijn van de des die MN moeder slikte tijdens de zwangerschap?

   berry
  • 18-03-2015

   Als des zoon heb ik vanaf mij 43 e levensjaar geregeld last van een blaasontsteking. Kan dat een gevolg hiervan zijn?

   F. Smeets
  • 13-03-2013

   Ik ben Edwin en weet dat mijn moeder wee-remmers heeft gekregen in 1969 toen ik dreigde te vroeg geboren te worden. Mijn moeder heeft in 1993 borstkanker gekregen. Zelf ben ik overwegend homosexueel. Wat ik mezelf afvraag of er mensen zijn die emotionele gevolgen hebben overgehouden door dit DES medicijn

   Edwin
  • 20-03-2012

   binnen mijn familie is DES onbespreekbaar, vader was arts. kan complicatie geboorte zoon bij mijn zus verzwegen zijn? of genegeerd zijn?

   Balhuizen
  • 19-03-2012

   Ik ben DES-zoon. Uiteraard ben ik op de hoogte van het feit dat DES veel meer schade heeft vertegenwoordigd bij moeders en dochters, maar enig onderzoek op internet leert dat bovenstaande niet de enige gevolgen waren voor DES-zonen. Er zijn recente onderzoeken waaruit een correlatie blijkt tussen DES en langdurige depressies en tussen DES en een verhoogde sexuele dysphoria onder DES-zonen (meer andersgeaarden en anders-gender-indentificerenden). Ik wil graag van jullie weten of jullie deze bevindingen van mij onderschrijven. Met vriendelijke groet, D. Mulderij

   D. Mulderij
  • 18-03-2012

   Mijn vriend is een DES Zoon hij is met 26 weken geboren. Hij heeft geen rare vorm van zijn penis maar wel een erg ruime balzak waardoor hij heel vaak op zijn ballen gaat zitten wat ongelooflijk pijn doet. Zelf strakke onderbroeken helpen niet. Hij draagt nauwaansluitende boxershorts. Kan dit ook een afwijking zijn van DES? MvG Karina Korenhof

   Karina Korenhof
  Reageer ook