DES Fonds 1e regeling (2007 - heden)

Onder druk van de rechtszaak van zes DES-dochters tegen de farmaceutische industrie is in 2000 een Fonds opgericht voor DES-betrokkenen. Het DES Fonds is bedoeld om uitkeringen te doen aan DES-moeders die tijdens hun zwangerschap DES gebruikten en aan de dochters en zonen uit die zwangerschappen. Deze vrouwen en mannen kunnen in aanmerking komen voor een uitkering, wanneer zij aandoeningen hebben die aan gebruik van DES tijdens de zwangerschap gerelateerd kunnen worden. Farmaceutische bedrijven en verzekeraars hebben, na onderhandelingen met het DES Centrum, voor dit Fonds een bedrag van 38 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Voor het doen van uitkeringen is door partijen een zogenaamde collectieve regeling opgesteld. Deze regeling is geldig voor alle DES-betrokkenen in Nederland die voldoen aan de voorwaarden die in de overeenkomst zijn vastgelegd. De regeling is gemaakt om DES-betrokkenen zekerheid te geven over een uitkering. Voorkomen is dat zij zelf een jarenlange kostbare juridische procedure moeten voeren waarvan de uitkomst onzeker is.
Op 14 maart 2007 is de regeling definitief van kracht geworden en is het DES Fonds opengesteld voor het doen van aanvragen. Aanvragen moeten binnen een jaar na de diagnose van de aandoening bij het DES Fonds worden ingediend.

In dit dossier is alle informatie die wij hebben over het DES Fonds bij elkaar gebracht. Zoals een overzicht van de nieuwsberichten en ook informatie over onder andere: de geschiedenis van het DES Fonds, wie een aanvraag kan doen en hoe je hulp kunt krijgen.

Voor meer informatie over deze uitkeringsregeling, kijk op de site van het DES Fonds.
Daar is ook de Vaststellingsovereenkomst en het bijbehorende rapport met toelichting op de (totstandkoming van) de categorieindeling te vinden.

Bekijk het volledige nieuwsberichten archief
 • 3 reacties zelf reageren > toon reacties >
  • 16-03-2015

   Ik ben een des zoon en ben voor 100% onvruchtbaar dat is na een uitvoerige test jaren terug vast gesteld door een arts in het Dijkzicht Ziekenhuis te Rotterdam. Jaren geleden heb ik mij aangemeld als des slachtoffer om t een naam te geven en heb er nooit meer iets van gehoord. Maar vanmorgen begon mijn mams er spontaan over en voelde dezelfde pijn als toendertijd ik dat vervelende bericht kreeg van die betreffende arts. Ik heb er niet zelf voor gekozen om kinderloos te zijn, mijn mams wist in de jaren zestig niet wat de evt gevolgen zouden zijn betreft t slikken van t medicijn des. Ik ben van mening dat ik nu ook nog recht heb op een vergoeding ik ben voor mijn leven getekend en draag al jaren de pijn en verdriet mee wat onbetaalbaar is. Ja ik weet er zijn andere manieren om kinderen te krijgen evt IVF en ja ik heb twee dochters die 22 jaar geleden hierdoor op de wereld zijn gekomen maar door mijn ex heb ik ze al 21 jaar niet meer gezien ze kwam met de woorden jij bent hun papa niet je bent niet hun biologische vader en dag. Ik wordt in feitte nu dubbel gestraft.

   Freddy Rietdijk
  • 18-07-2013

   We kunnen ons voorstellen dat het verdrietig en confronterend is om na zo'n strijd een dergelijke brief te ontvangen. Het DES Centrum behartigt de belangen van DES-betrokkenen, maar wij beheren het DES Fonds niet. Wij adviseren en steunen DES-betrokkenen bij het doen van een aanvraag, maar wij beoordelen deze niet. Mocht je behoefte hebben aan advies bij het doen van een aanvraag, aarzel niet om contact op te nemen.

   DES Centrum
  • 09-07-2013

   Mijn moeder is in 2007 overleden na 25 jaar kanker te hebben gehad ten gevolge van DES! Jammer dat toen zij een beroep wou doen op het DES fonds er door het fonds werd gezegd dat mijn moeder niet kon bewijzen dat zij DES heeft gebruikt! Na meer dan 30 jaar gaat dat ook niet zo makkelijk meer. Maar zij is wel behandeld kanker ten gevolge van de effecten van DES! Ik heb mijn moeder heel lang verzorgt en ja het is heel bitter om haar te hebben zijn lijden en hoe het ons gezin vernietigd heeft!! Dan komt er zo'n papiertje door haar brievenbus... U kunt niets bewijzen!!!

   Denis Brummer
  Reageer ook