Powered by Smartsupp

Nieuws

8
jul
2025

Geen verhoogd risico op borstkanker voor DES-dochters

Geen verhoogd risico op borstkanker voor DES-dochters

DES-dochters hebben op latere leeftijd geen verhoogd risico op borstkanker. Dat blijkt uit een langdurig onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL). Wel blijft het risico op kanker van de vagina verhoogd, ook na hun 50e.

Dat is belangrijk en geruststellend nieuws. Het onderzoek werd gedaan onder ruim 12.000 DES-dochters, samen met het DES Centrum. De onderzoekers vergeleken de gezondheid van DES-dochters met die van hun zussen die niet aan DES zijn blootgesteld, én met vrouwen uit de algemene bevolking.

De belangrijkste uitkomsten op een rij:

  • DES-dochters hebben geen verhoogd risico op borstkanker.
  • Ook het risico op eierstokkanker, melanoom en andere veelvoorkomende kankers is niet verhoogd.
  • Het al bekende risico op vaginakanker blijft wel bestaan, ook na hun 50e.

Vaginakanker blijft zeldzaam
De kans op vaginakanker is dus hoger bij DES-dochters, maar gelukkig blijft het een zeldzame ziekte. Onder 1.000 DES-dochters van 50 jaar of ouder krijgt naar verwachting minder dan 1 vrouw vóór haar 65e deze vorm van kanker. Toch blijft het belangrijk om alert te zijn en regelmatig gecontroleerd te worden.

Op dit moment krijgen DES-dochters tot hun 60e uitstrijkjes volgens het speciale DES-screeningsprotocol. De onderzoekers adviseren om te kijken of die leeftijdsgrens verhoogd moet worden. Hierover wordt op dit moment nagedacht binnen de beroepsgroep van gynaecologen.

“Voor veel vrouwen is dit geruststellend nieuws,” zegt epidemioloog Floor van Leeuwen van het AVL. “We zien geen aanwijzingen voor extra risico’s, behalve het al bekende risico op vaginakanker.”

We zijn dankbaar voor alle DES-dochters die aan dit onderzoek hebben meegedaan. Samen zorgen we voor meer duidelijkheid, rust en steun voor elkaar.

Heb je vragen over dit nieuws of over DES in het algemeen?
Neem gerust contact met ons op via www.descentrum.nl of klik hier voor de FAQ over het onderzoek.

Dit onderzoek is tot stand gekomen door financiering van KWF Kanker en het DES Centrum.

Lees hier het persbericht.