Nieuws

24
apr
2024

DES Awareness week 2024

DES Awareness week 2024

Elke laatste week van april wordt de DES Awareness week gehouden. In deze DES Awareness week wordt er door verschillende DES organisaties wereldwijd aandacht gevraagd voor de gevolgen van blootstelling aan het DES-hormoon.

Ontstaan DES Awareness week
De DES Awareness week is in 1985 in het leven geroepen door het Amerikaanse Congres en President Ronald Reagan. Het doel van deze week was bewustwording te creëren, voor de gevolgen van DES-blootstelling voor DES-moeders, DES-dochters en DES-zonen.

DES-kleinkinderen
Inmiddels is daar ook de groep DES-kleinkinderen aan toegevoegd. DES-kleinkinderen zijn de kinderen van DES-zonen en -dochters. Voor deze zogenoemde derde generatie zijn er aanwijzingen dat de blootstelling van hun moeder/vader aan het DES-hormoon gevolgen kan hebben voor hun generatie.

Wat is DES ook alweer?
‘DES’ is de afkorting van ‘diëthylstilbestrol’, een kunstmatig vrouwelijk hormoon (oestrogeen) dat in Nederland tussen 1946 en 1976 werd voorgeschreven aan zwangere vrouwen om een miskraam te voorkomen. Het middel werkte niet, maar het zorgde wel voor gezondheidsproblemen; bij de moeders zelf, bij hun kinderen en mogelijk ook bij hun kleinkinderen.

Rol van het DES Centrum
Het DES Centrum is het kennis- en voorlichtingscentrum over DES en behartigt de belangen van iedereen die leeft met de gevolgen van blootstelling aan het DES-hormoon. Dit doen wij onderandere door telefonisch lotgenotencontact, een besloten Facebookpagina voor DES-moeders/dochters/zonen/kleindochters en het beschikbaar stellen van foldermateriaal. Daarnaast worden de wetenschappelijke ontwikkelingen rondom DES nauwkeurig in de gaten gehouden door onze Wetenschappelijke Adviescommissie.

Vragen staat vrij
Heb jij vragen over DES of ken jij iemand met vragen over DES, dan kun je kijken op onze website www.descentrum.nl. We zijn ook via e-mail te bereiken op voorlichting@descentrum.nl of telefonisch via 030 25 183 39.

Onze besloten facebookpagina's zijn specifiek voor DES-betrokkenen. Als je lid wilt worden kun je op de links hieronder klikken.

DES-betrokkenen (community voor DES-moeders/dochters/e.a. om in een veilige omgeving DES-gerelateerde vragen te stellen)
DES-zonen (community om in een veilige omgeving DES-gerelateerde vragen te kunnen stellen)
DES-kleindochters (community om in een veilige omgeving vragen te kunnen stellen en ervaringen te kunnen delen)