Nieuws

9
apr
2014

afscheid Maria Zwart

afscheid Maria Zwart
Op 1 april heeft het DES Centrum afscheid genomen van haar directeur Maria Zwart.
Maria is vele jaren verbonden geweest aan het DES Centrum. Vanaf 1988 eerst als contactvrouw, later in 2004 als medewerker PR en communicatie. In 2009 volgde haar benoeming tot directeur.
Maria heeft zich altijd zeer betrokken gevoeld bij de DES-betrokkenen. "Nog tot op het laatst kon ik geraakt worden door de verhalen die telefonisch of via de mail met mij gedeeld werden. DES-dochters die vertelden over hun vele miskramen en nooit gekregen kinderen. Anderen die zich bezorgd maakten over een uitstrijkje. Maar ook DES-moeders die zo gelukkig waren met hun gezonde kleinkinderen."
De periode rond de opzet van het DES Fonds en de uitkeringsregeling was hectisch. Maria: "In één jaar tijd kregen we 7000 telefoontjes. Daarnaast gingen we het hele land door. Prachtig vond ik het. Zoveel mensen kunnen helpen met bewijs, heel veel roerende, verdrietige maar ook boze verhalen gedeeld."

In de jaren daarna zijn er nog veel activiteiten ontplooid. Drie projecten, o.a. over kwaliteit van zorg, een goed bezochte stand op de 50Plus beurs, themadagen voor DES-dochters met kanker, een wetenschappelijk symposium, en nieuwe vormen van lotgenotencontact met social media. 
Het afgelopen jaar stond voor het DES Centrum vooral in het teken van de reorganisatie. "Dit nam veel van mijn tijd in beslag," legt Maria uit. "Ik kon minder bezig zijn met de mensen om wie het gaat. Dat vond ik erg jammer."
Nu breekt een nieuw tijdperk aan, waarin het DES Centrum vooral kennis borgt en voorlichting geeft. "Maar," benadrukt Maria, "het DES Centrum blijft een ontmoetingsplaats waar DES-betrokkenen weinig uitleg nodig hebben om begrepen te worden en waar hun belangen nog altijd worden behartigd."