Deskundig

Je kunt voor al je vragen over DES of ons werk contact met ons opnemen via de DES Infolijn (030 251 8339) of voorlichting@descentrum.nl. Maar kijk eerst eens hieronder: misschien staat daar al het antwoord dat je zoekt! Zakelijke vragen kun je het beste stellen aan onze afdeling Administratie via 030 251 8160 of info@descentrum.nl.

DES-arts

DES werd in Nederland van 1946 tot 1976 voornamelijk voorgeschreven aan zwangere vrouwen die eerder al eens een miskraam hadden of vloeiden tijdens de zwangerschap. 

Uiteraard is er geleerd van de geschiedenis en het gebruik van DES tijdens zwangerschappen. Echter, de hormonen die gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen verschillen van DES. De resultaten die tot nu toe gepubliceerd zijn in de literatuur zijn geruststellend maar omdat veel studies een relatief korte follow-up en/of kleine aantallen tumoren hadden, is het wel belangrijk om eventuele langetermijngevolgen goed in kaart te blijven brengen. In een grootschalige Nederlandse studie (het OMEGA-onderzoek) wordt er, naast de gezondheid van de vrouwen, ook gekeken naar de gezondheid van kinderen geboren na vruchtbaarheidsbehandelingen, waaronder IVF. De laatste resultaten van deze studie vind je op onze website. of op de website van het OMEGA-onderzoek. Als je op de hoogte wilt blijven van de voortgang van het OMEGA-onderzoek en de resultaten, kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief via de website omega-onderzoek.nl