Deskundig

Je kunt voor al je vragen over DES of ons werk contact met ons opnemen via de DES Infolijn (030 251 8339) of voorlichting@descentrum.nl. Maar kijk eerst eens hieronder: misschien staat daar al het antwoord dat je zoekt! Zakelijke vragen kun je het beste stellen aan onze afdeling Administratie via 030 251 8160 of info@descentrum.nl.

DES-arts
DES werd in Nederland voornamelijk voorgeschreven aan zwangere vrouwen die eerder al eens een miskraam hadden of vloeiden tijdens de zwangerschap. DES kan ook om andere redenen zijn voorgeschreven daarover leest u meer bij wanneer werd DES voorgeschreven.
Uiteraard is er geleerd van de geschiedenis en het gebruik van DES tijdens zwangerschappen. Echter, de hormonen die gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen verschillen van DES. De resultaten die tot nu toe gepubliceerd zijn in de literatuur lijken geruststellend maar omdat veel studies een relatief korte follow-up en/of kleine aantallen tumoren hadden, is het wel belangrijk om eventuele langetermijngevolgen goed in kaart te blijven brengen. In een grootschalige Nederlandse studie (het OMEGA-onderzoek) zal er, naast de gezondheid van de vrouwen, ook gekeken worden naar de gezondheid van kinderen geboren na vruchtbaarheidsbehandelingen, waaronder IVF. Als u op de hoogte wilt blijven van de voortgang van het OMEGA-onderzoek en de resultaten, kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief via de website omega-onderzoek.nl. U zult dan automatisch de nieuwe nieuwsbrieven ontvangen per e-mail.