Powered by Smartsupp

Nieuws

2
jun
2014

"Dat was wel even schrikken"

Nadat haar zus bij de gynaecoloog terecht was gekomen voor een vruchtbaarheidsonderzoek en daar hoorde dat ze een DES-dochter was, liet Cunera zich ook onderzoeken. Ook zij bleek een DES-dochter te zijn. Ze was toen 21. Later verliepen haar zwangerschappen met veel complicaties.

Bij Franka duurde het langer voor zij hoorde dat ze een DES-dochter was. Een gynaecoloog bij wie ze onder behandeling was, had deze link niet gelegd. Toen Franka later met een kinderwens bij een andere gynaecoloog terecht kwam, vroeg deze of Franka misschien een DES-dochter was. Franka: "Mijn moeder wist niet meer of ze DES gebruikt had. Ze had tussen mijn zus en mij twee miskramen gehad. Toen ze zwanger was van mij heeft ze wel pillen gekregen om een miskraam te voorkomen. Maar nergens was er informatie terug te vinden. Ik ben toen doorgestuurd naar een andere gynaecoloog die gespecialiseerd was in DES. Zij onderzocht mij en was bij haar eerste onderzoek al bijna voor 99 procent zeker dat ik een DES dochter zou zijn." 

Maar niet alleen bij DES-dochters duurde het even voordat ze hier meer over wisten. DES-moeder Joke vertelt: "Na een programma op tv over het DES-hormoon informeerde ik bij de huisarts of ik dat misschien ook kon hebben gehad. Hij verwees me naar het ziekenhuis. Ik zette het hele verhaal op papier en na verloop van tijd kwam er een antwoord. Ik had inderdaad bij beide zwangerschappen het DES-hormoon geslikt of ingespoten gekregen, dat weet ik niet meer. Dat was wel even schrikken en ook voor mijn dochters van 15 en 13 jaar."

Cunera, Franka en Joke zetten hun verhalen op papier. Net als Fleur en Jozine. Ze vinden het belangrijk om hun ervaringen met anderen te delen. Het geeft herkenning en erkenning aan anderen en daar willen zij graag hun steentje aan bij dragen. 
"Zoiets mag nooit meer gebeuren," zegt Franka over het DES-verhaal. En Fleur zegt: "Ik ben mijn vader en moeder dankbaar voor alles. Want samen hebben zij toen die moeilijke keuze moeten maken: “wel of geen pil”.

Je vindt hun verhalen, en die van anderen, op onze website onder het hoofdstuk "Ervaringen, het verhaal van..."
Wil jij ook je verhaal vertellen? Graag! Wat voor DES-betrokkene je ook bent (dus ook DES-zonen, of echtgenoten van DES-dochters), wij ontvangen jouw verhaal graag op voorlichting@descentrum.nl