Nieuws

14
jul
2014

Ten onrechte Diane-pil voor 950 vrouwen

Ten onrechte Diane-pil voor 950 vrouwen
Uit een onderzoek van het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) is gebleken dat tussen 2002 en 2011 ongeveer 950 vrouwen de zogeheten Diane-35 pil voorgeschreven kregen terwijl hiervoor geen indicatie bestond. 

Van de Diane-pil is bekend dat het een verhoogd risico op trombose geeft. Vanaf 2002 was deze pil daarom alleen nog maar geregistreerd voor gebruik bij acné en andere huidklachten en niet meer voor anticonceptie. Omdat bleek dat de pil toch werd voorgeschreven bij vrouwen die geen huidklachten hadden, onderzocht het Nivel hoe vaak dit gebeurde. Het Nivel noemt het een gemiste kans dat het voorschrijven van deze pil na 2002 niet werd gemonitord. Overigens onderzocht het instituut het voorschrijfgedrag van huisartsen, maar is niet bekend in hoeveel gevallen een gynaecoloog de Diane-pil als anticonceptie voorschreef. 

Het Lareb, het instituut dat bijwerkingen van medicijnen registreert, meldt dat er mogelijk 27 vrouwen zijn overleden na het gebruik van de Diane-pil. Sinds 1 januari 2014 zit de Diane-pil niet meer in het basispakket om te voorkomen dat het wordt voorgeschreven als gratis anticonceptie middel. 

Bron: Artsennet