Nieuws

9
sep
2015

DES op Belgische tv

DES op Belgische tv

Ook in België werd DES door artsen voorgeschreven, maar lange tijd rustte op dit onderwerp een taboe. Enige jaren geleden probeerden enkele DES-dochters en een gynaecoloog om aandacht voor DES in België te krijgen, maar dit initiatief strandde destijds. Eén van de redenen was dat veel betrokkenen er niet over wilden praten. 

Nu is er een nieuwe poging om DES onder de publieke aandacht in België te brengen.Verslaggeefster Greet Pluymers maakte voor het tv programma "Panorama" een reportage over hormoonverstorende stoffen en stuitte daarbij ook op het DES hormoon. Tijdens haar zoektocht naar Vlaamse DES-dochters kwam zij bij ons terecht. Het DES Centrum bracht haar in contact met enkele DES-dochters uit België die wilden meewerken aan de reportage. 

"Eigenlijk zou er ook in België een website over DES moeten zijn", vond één van de geïnterviewde DES-dochters en ging hierover in gesprek met andere belanghebbenden. Zij verzamelde informatie en bezocht het Nederlandse DES Centrum. Op dit moment is zij volop bezig met het ontwikkelen van de website. Het voornemen is om de website eind september te lanceren, vlak vóór de tv uitzending, zodat Belgische DES-dochters direct informatie op internet kunnen vinden. 

De reportage in "Panorama" is te zien op zondag 4 oktober rond 20.30 uur op de Vlaamse zender CANVAS. Daarnaast maakt Greet Pluymers een uitgebreid verhaal over DES-dochters dat online komt te staan, waarschijnlijk op de site van het tv programma "Panorama". De link hiervan zal t.z.t. op onze website gepubliceerd worden. Verder besteedt ook radio-verslaggeefster Katrien Kubben van de Vlaamse Radio 1 aandacht aan DES in het programma "Bonus" op zaterdag 3 oktober.