Nieuws

28
sep
2015

"De ontkenning was het ergste"

De moeder van Lisa ontkende DES gebruikt te hebben. Die ontkenning liep als een rode raad door Lisa's leven. Zij schreef een open brief aan DES-moeders.

Beste DES-moeders,

Mijn moeder ontkent DES gebruikt te hebben en verbood mij zelfs om bij een gynaecoloog op consult te gaan, omdat zij dat emotioneel niet aankon. Gelukkig heb ik een goede arts die mij overtuigde om dit, tegen de zin van mijn ouders in, toch te doen (ik was destijds 17 jaar). Deze gynaecoloog vertelde mij toen dat ik DES-dochter ben en geen of zeer moeilijk kinderen zou kunnen krijgen. Dit kon ik niet met mijn ouders delen omdat ze me verboden erover te praten omdat mijn moeder dat niet aankon.

Ondanks dat ik de afgelopen 40 jaar veel lichamelijke ellende heb ondervonden door het DES-gebruik van mijn moeder en ik daardoor minder kinderen heb gekregen dan ik gewild had, vind ik het ontkennen van DES door mijn familie het allerergste. Ik voelde me daardoor erg angstig, verdrietig en eenzaam. Ik ben er overigens van overtuigd dat een DES-moeder absoluut geen blaam treft en heb nooit boze gevoelens naar mijn moeder gehad over het feit dat ze DES gebruikt heeft.

Maar ik had zo graag gewild dat ze mee was gegaan naar de halfjaarlijkse controles bij de gynaecoloog en me emotioneel had gesteund bij de vervelende behandelingen en miskramen. Dus DES-moeders: u treft absoluut geen blaam, maar probeer uw dochter/zoon hier alstublieft in te steunen.

Lisa