Nieuws

12
nov
2015

Congres doktersassistenten

Congres doktersassistenten

"DES? Dat is toch al afgelopen?" reageerden sommige doktersassistenten bij onze stand. Als we dan uitlegden dat DES tot 1976 werd voorgeschreven en dat DES-dochters nog altijd voor een uitstrijkje op het spreekuur kunnen komen, bracht dat veel begrip bij de assistenten. 

"Wij hebben geen DES-dochters in onze praktijk," was een andere opmerking die we een aantal keer hoorden deze dag. Omdat in het Screeningsprotocol uit 2012 is opgenomen dat DES-dochters nu ook bij de huisarts voor een uitstrijkje terecht kunnen, is het niet ondenkbaar dat een DES-dochter vandaag of morgen toch een afspraak bij hen komt maken. Voor sommigen was dit een eye-opener. "Goed om te weten," hoorden we dan ook. Nu tegenwoordig de uitstrijkjes vaak worden gemaakt door de doktersassistente, vonden de flyers met informatie over het Screeningsprotocol voor DES-dochters gretig aftrek.

Ons bestuurslid Irene Goes, ook aanwezig op de stand, kon uit de eerste hand vertellen hoe het is om DES-dochter te zijn en wat dit teweeg kan brengen in je leven. Daar waren sommige deelnemers zeer van onder de indruk.  

We konden veel informatie geven, folders uitdelen en vragen beantwoorden. Doktersassistenten zijn betrokken zorgverleners, die zich op deze congresdag over veel uiteenlopende onderwerpen lieten informeren. Maar natuurlijk was het ook gezellig en kwamen ze, naast folders, ook lekkere chocolaatjes halen bij onze stand. 

Het was een drukke maar zeer geslaagde dag. DES onder de aandacht brengen geeft altijd weer voldoening. En dat geldt zeker als je merkt dat er oprechte interesse is en de informatie mee terug wordt genomen naar de praktijk.