Nieuws

9
dec
2015

Campagne "3 goede vragen"

Campagne

"Samen beslissen in de spreekkamer" is een hot item. Niet alleen patiëntenverenigingen maken zich hier sterk voor, ook minister Schippers heeft in de Tweede Kamer gezegd dat zij samen beslissen "ongelooflijk belangrijk" vindt. 

Patiëntenfederatie NPCF heeft samen met de Federatie Medisch Specialisten de '3 goede vragen' opgesteld. Hiermee willen zij patiënten en artsen op weg helpen om een gelijkwaardig gesprek mogelijk te maken. De 3 goede vragen geven aanleiding tot een open gesprek over alle behandelopties en de persoonlijke situatie van de patiënt. De 3 goede vragen zijn:

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

Wat betekent dat in mijn situatie?

De eerste ervaringen met de campagne zijn al opgedaan in het Radboud UMC. Alle patiënten die op de polikliniek hoorden van de campagne, zouden de 3 goede vragen aanraden aan hun familie en omgeving. Eén van de patiënten zei: “Ja, ik denk ook wel dat het de drempel verlaagt om die vragen te stellen.” Ook artsen hebben positieve ervaringen. Eén van de betrokken artsen: “Ik kan het iedereen aanraden, zonder meer. […] Als ik patiënt was, dan zou ik er gebaat bij zijn, dus ik zou zeggen “ja”!

De website 3goedevragen.nl trok de afgelopen maanden al veel bezoekers. Op deze website is meer informatie over de campagne te lezen.