Nieuws

15
feb
2016

In goede handen

In goede handen

Op een regenachtige januaridag brachten bestuurslid Irene Goes en beleidsmedewerker Hanneke Nusselder een bezoek aan Atria, waar sinds 2012 het archief van het DES Centrum wordt bewaard.

Atria is het Kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis en zit in Amsterdam. Het instituut, dat sinds 1935 archieven verzamelt, beheert nu ruim 700 archieven van personen en organisaties. De verschillende archieven bevatten dagboeken, manuscripten, brieven, fotoboeken, documenten en ander materiaal. 

In 2012 schonk het DES Centrum haar archief aan Atria. Archivaris en geschiedkundige Annette Mevis van het instituut is onze contactpersoon en verantwoordelijk voor de inventarisatie van het archief. Zij heeft destijds, toen het DES Centrum nog in het Wilhelminapark in Utrecht zat, meegeholpen met het uitzoeken van de documentatie en het overig materiaal. "Het is een hele geschiedenis die dan door je handen gaat, dat is altijd weer bijzonder," zegt zij. "Het grootste deel van het archief is vervolgens overgebracht naar ons pand in Amsterdam. Later, na de verhuizing van het DES Centrum, zijn daar nog enkele dozen bijgekomen."

Annette neemt ons mee naar de verdieping waar het archief zich bevindt. We komen in een klimaat gereguleerde ruimte met meterslange gangen vol stellages. In totaal zien we hier bijna anderhalve kilometer geschiedenis. Het archief van het DES Centrum ligt op ooghoogte en beslaat bijna acht meter. "Het materiaal is nog niet volledig geïnventariseerd," vertelt Annette, "maar later dit jaar ga ik daarmee aan de slag. Dan wordt ook op de website van Atria aangegeven wat er precies aanwezig is." Mensen die het archief vervolgens willen inzien kunnen dit doen na toestemming van het DES Centrum. 

We gaan ter afsluiting naar de bibliotheek van Atria. De lichte ruimte met warmrode accenten nodigt uit om een boek open te slaan of een tijdschrift te lezen. Enkele vrouwen lopen belangstellend langs de kasten. Annette laat ons nog even zien hoe de zoekfunctie van de website werkt. Enkele illustere organisaties en personen passeren de revue: Dolle Mina, Aletta Jacobs, Joke Smit, Man Vrouw Maatschappij. In deze inspirerende omgeving is de geschiedenis van het DES Centrum in goede handen. 

Met dank aan Annette Mevis

Foto: Joris van Kesteren