Nieuws

18
feb
2016

Amerikaans onderzoek endometriose

Amerikaans onderzoek endometriose

In de Verenigde Staten werden eind 2015 de resultaten bekend van een onderzoek naar het ontstaan van endometriose. Het onderzoek toonde aan dat DES-dochters een twee keer zo grote kans hebben om endometriose te krijgen. Deze verhoogde kans is weliswaar redelijk groot, maar niet overtuigend genoeg om duidelijke conclusies uit te trekken naar wetenschappelijke maatstaven. Daarnaast werd als commentaar gegeven dat het aantal DES-dochters dat aan het onderzoek meedeed vrij klein was.

Endometriose is een ziekte waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Het baarmoederslijm nestelt zich op andere organen en het buikvlies. Dit veroorzaakt uiteenlopende klachten. Ongeveer 10% van de vrouwen heeft endometriose. 

Endometriose kan invloed hebben op de vruchtbaarheid. Al spelen bij DES-dochters andere factoren (zoals eileiderafwijkingen en vormafwijkingen aan de baarmoeder) daarbij waarschijnlijk een grotere rol. Onderzoek naar extra verminderde vruchtbaarheid als gevolg van endometriose is niet gedaan.

Bron: DES Voice, nieuwsbrief van DES Action USA