Nieuws

28
apr
2016

Zuinig zijn op jezelf

Zuinig zijn op jezelf

"We moeten zuinig zijn op onszelf," zegt Esther als we haar vragen wat zij aan DES-dochters zou willen meegeven. "Laat je goed controleren, zeker ook als je ouder wordt."

Ruim twee jaar geleden kreeg Esther de diagnose Clear Cell adeno carcinoom (CCAC). Toen werd haar pas duidelijk dat ze DES-dochter is. Ze was toen 44. Na diverse behandelingen gaat het nu goed met haar. "Het is maar een hele kleine kans dat je op die leeftijd CCAC krijgt, maar je ziet het: het kán gebeuren. Daarom blijft het belangrijk om het screeningsprotocol te blijven volgen. Mocht je arts dit niet kennen, wijs hem of haar dan op de informatie op de website van het DES Centrum."

Esther kwam in contact met DES-dochters die in het verleden ook CCAC hebben gehad, vaak op heel jonge leeftijd. "Het is een hechte groep vrouwen, die elkaar steunt en advies geeft als daarom gevraagd wordt. Ook op latere leeftijd kunnen nog effecten optreden van de behandeling die destijds is gegeven. Het is dan fijn maar ook belangrijk om daar met anderen over te kunnen praten."

DES tulp Desirelle

Esther hoorde in de contactgroep over Desirelle, de DES-tulp. "Ik vind het zo bijzonder dat er een tulp gedoopt is voor alle DES slachtoffers. Ik kon niets anders bedenken als dank voor wat de CCAC-vrouwen voor mij betekenen dan hen de tulp te geven." Helaas is er nog geen kweker die de tulp in productie heeft genomen. Daarom zocht Esther contact met het veredelingsbedrijf uit Hillegom, dat de tulp destijds ter beschikking heeft gesteld. De kweker reageerde heel positief. "Ik kreeg een aantal bollen van de tulp. Die heb ik uitgedeeld aan de dames van de CCAC-groep. Ik ben heel blij dat de kweker hieraan wilde meewerken," vertelt Esther. "De bollen komen nu uit en laten een prachtige dieproze tulp zien. Heel speciaal!"