Nieuws

29
sep
2016

Praten met je arts

Praten met je arts

Nu veel van de gynaecologen uit het DES-netwerk met pensioen zijn, zoeken DES-dochters een andere arts waar zij met hun vragen over DES terecht kunnen. Dat blijkt niet altijd eenvoudig te zijn.

Hun huisarts heeft misschien niet eerder een DES-dochter in de praktijk gehad en is daardoor bijvoorbeeld niet op de hoogte van het Screeningsprotocol. Soms denken artsen zelfs dat met DES-problemen geen rekening meer hoeft te worden gehouden. 

Hoe ervaren DES-dochters dit in de spreekkamer? Om hierover meer te weten te komen, plaatsten we vorig jaar een poll op onze website met als stelling: Als dat nodig is kan ik goed met mijn arts praten over mijn DES achtergrond. 

In totaal vulden 117 vrouwen de poll in. Mooi was dat de meeste van hen (63%) lieten weten goed met hun arts over DES te kunnen praten en duidelijke antwoorden op hun vragen te krijgen. 30% kan wel met de arts over DES praten, maar merkt dat deze niet voldoende over DES weet. Helaas waren er ook 7 vrouwen die invulden dat volgens hun arts DES nu afgelopen is. 

Iedereen die de poll heeft ingevuld: heel hartelijk dank! Wij blijven het belangrijk vinden dat DES-betrokkenen de zorg krijgen die zij nodig hebben. Daarom willen wij dit onderwerp verder uitdiepen in de vragenlijst die binnenkort beschikbaar is in het kader van het project VEEL2do. Met de resultaten daarvan willen wij onze informatie over DES nog beter beschikbaar maken.