Nieuws

20
mei
2017

DES en gynaecologen

DES en gynaecologen

Ons project VEEL2do is in het tweede jaar beland. In 2016 vroegen wij jullie over jullie ervaringen met DES. In 2017 is het de beurt aan de gynaecologen.

Wij zijn benieuwd of er nog veel gynaecologen zijn die DES-dochters in hun spreekkamer zien.
Daarnaast willen we graag weten of gynaecologen informatie van het DES Centrum zouden willen hebben over DES.
Samen met bureau MediQuest heeft het DES Centrum een korte enquête opgesteld, die recent naar gynaecologen in Nederlandse ziekenhuizen is gestuurd.

Nieuwe richtlijn

Volgens het Screeningsprotocol uit 2012 kunnen DES-dochters voor het DES-uitstrijkje ook naar de huisarts. Met de nieuwe richtlijn bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, die in januari is gestart, kunnen zij nog steeds naar de huisarts, maar moet deze voor DES-dochters een apart formulier aanvragen. Voor hen is screening op HPV namelijk niet voldoende.

Er zijn ook DES-dochters die liever naar een gynaecoloog gaan. Vooral als zij al jaren dezelfde gynaecoloog hebben die hen in DES-zaken begeleidt. Of als zij bijvoorbeeld bij een afwijkende uitslag van het uitstrijkje onder controle blijven bij een DES-gynaecoloog.

Dank voor jullie reacties!

In de loop der jaren zijn veel gynaecologen uit het DES-netwerk met pensioen gegaan. Het DES Centrum krijgt hiervan meestal geen bericht waardoor onze informatie over gynaecologen met specifieke kennis over DES niet meer actueel is. Daarom vroegen wij jullie in de DES Flits van maart j.l. naar welke gynaecoloog jullie gaan. Hierop hebben wij ruim 40 reacties gehad, waarmee we onze lijst hebben kunnen aanvullen. Iedereen die ons hierover heeft geïnformeerd: hartelijk dank!