Nieuws
Screeningsprotocol voor DES-dochters, wat is het ook alweer?
In de vorig jaar gehouden enquête onder DES-betrokkenen gaf 44% van de DES-dochters aan niet goed op de hoogte te zijn van het Screeningsprotocol. Tijd voor een opfrisser.
Voor wie is het Screeningsprotocol bedoeld?
Voor vrouwen die weten of vermoeden dat ze DES-dochter zijn.
Wat zegt het Screeningsprotocol?
Het DES Centrum adviseert DES-dochters om eens in de twee jaar een uitstrijkje te laten maken. Dit uitstrijkje kan worden gedaan bij de huisarts of de gynaecoloog. Belangrijk is dat hiervoor de Cervex Brush wordt gebruikt. Hiermee wordt in één strijk de baarmoedermond en de vaginatop meegenomen.
Waarom het Screeningsprotocol?
DES-dochters lopen een (kleine) kans om Clear cellkanker van de vaginawand en/of baarmoedermond te krijgen.
Daarnaast hebben DES-dochters een verhoogd risico op een goedaardig voorstadium van baarmoederhalskanker.
Alleen testen op HPV (zoals nu gebeurt bij het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker) is voor DES-dochters daarom niet voldoende.
Tot welke leeftijd?
Het advies is om tot minimaal het 60e jaar te laten screenen. Daarna kan, afhankelijk van de medische geschiedenis van de DES-dochter, in overleg met de arts gekeken worden wat nodig is.
Wat als de baarmoeder is verwijderd?
Dan is het verstandig om met je arts te overleggen of regelmatige screening nodig is. Is de baarmoedermond niet verwijderd, dan blijft onderzoek aan te raden. Ook als de DES-dochter adenosis (afwijkende celbekleding) op de vaginawanden heeft, is het advies om uitstrijkjes te blijven maken.
Welke voorbereiding is aan te raden?
Geef bij het maken van de afspraak aan dat je DES-dochter bent. De arts moet dan voor het onderzoek een speciaal formulier aanvragen bij een laboratorium dat de uitstrijkjes bekijkt.
Wat doe ik als mijn arts het Screeningsprotocol niet kent?
Dan verwijs je naar de website van het DES Centrum. Hier is informatie te vinden speciaal bedoeld voor artsen.