Nieuws
Resultaten OMEGA-onderzoek: vooralsnog geruststellend
Vooralsnog zijn de resultaten van het onderzoek naar het risico op hormoongevoelige tumoren na IVF-behandelingen geruststellend: er zijn geen verhoogde risico’s op borstkanker, melanoom of dikkedarmkanker vastgesteld bij vrouwen die in de periode 1983 –1994 in een van de IVF-klinieken in Nederland hun eerste IVF-behandeling ondergingen.
Wat is het OMEGA-onderzoek?
Het Omega-onderzoek werd in 1996 opgezet (OMEGA I) om te onderzoeken wat de mogelijke langetermijngevolgen van IVF en andere vruchtbaarheidsbehandelingen zijn. In 2010 werd dit eerste onderzoek uitgebreid (OMEGA II).
Belangrijke vraag achter de onderzoeken is of de hormonen die onderdeel uitmaken van met name IVF, verstoringen veroorzaken in de hormoonhuishouding. Als dat zo is zou dat gevolgen kunnen hebben voor bijvoorbeeld de overgang, maar ook voor het ontstaan van blaasjes (cysten) en andere goedaardige of kwaadaardige aandoeningen aan bv de eierstokken en baarmoeder.
Hoe werd (en wordt) het onderzoek uitgevoerd?
Voor het OMEGA I-onderzoek werden tussen 1996 en 1999 26.000 vrouwen uitgenodigd die in de periode 1980 t/m 1994 begonnen met IVF of andere vruchtbaarheidsbehandelingen. Circa 16.000 van hen vulden de vragenlijst in.
Voor het OMEGA II-onderzoek werden tussen 2010 en 2013 circa 12.000 vrouwen uitgenodigd die in de periode 1995 t/m 2000 begonnen met IVF. En circa 6.000 vrouwen die tussen 1980 t/m 2000 begonnen met andere vruchtbaarheidsbehandelingen maar geen IVF hebben gehad. Van hen vulden circa 10.000 vrouwen de vragenlijst in.
Resultaten OMEGA I-onderzoek
Met behulp van gegevens uit het OMEGA I-onderzoek is onderzocht of de hormonen die gebruikt worden bij een IVF-behandeling het risico op hormoongevoelige tumoren verhogen. Tumoren worden hormoongevoelig genoemd als hormonen invloed kunnen hebben op het ontstaan en groeien van deze tumoren. Dit zien we o.a. bij borstkanker, melanoom en dikkedarmkanker.
Uit het OMEGA I-onderzoek bleek het risico op borstkanker bij vrouwen die IVF hebben gedaan, niet groter dan bij vrouwen in de algemene bevolking. Bij vrouwen die meer dan zes IVF-behandelingen hadden ondergaan werd zelfs een lager risico gevonden. Dit laatste kan worden verklaard doordat vrouwen die meer IVF-behandelingen hebben ondergaan of die een lage eicel-opbrengst hadden, vaak wat eerder in de overgang komen.
Bij vrouwen die IVF ondergingen werd geen verhoogd risico op dikkedarmkanker of melanoom (kwaadaardige vorm van huidkanker) gevonden.
Ook eierstokkanker en baarmoederkanker zijn hormoongevoelige typen kanker. Op dit moment wordt nog onderzocht of vrouwen die een IVF-behandeling ondergingen een verhoogd risico hebben op eierstoktumoren of baarmoederkanker. Omdat beide tumoren voornamelijk boven de 60 jaar voorkomen, wordt dit nu onderzocht met behulp van gegevens uit het OMEGA I en OMEGA II-onderzoek samen. De resultaten van beide onderzoeken zullen naar verwachting eind 2017 bekend zijn.
Meer over het onderzoek op www.omega-onderzoek.nl
Bron: OMEGA nieuwsbrief juli 2017