Nieuws

27
nov
2017

In gesprek met doktersassistenten

In gesprek met doktersassistenten

"Kent u de DES-dochters nog?" vroegen wij aan doktersassistenten die langs onze stand liepen in Spant! in Bussum. Meer dan 1000 doktersassistenten uit het hele land waren daar aanwezig op het tweejaarlijkse NVDA* congres.

"Jazeker ken ik die nog," was het antwoord vaak. De term 'DES-dochter' doet meestal wel een belletje rinkelen. Maar tijdens het gesprek dat zich dan ontspint blijkt dat lang niet alle assistenten op de hoogte zijn van bijvoorbeeld het screeningsprotocol voor DES-dochters of van het feit dat het nieuwe bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor DES-dochters niet voldoende is. "Goed om te weten," is dan ook de reactie als we hen hierover informeren en een flyer meegeven.

"Wij verwijzen een DES-dochter voor een uitstrijkje door naar de gynaecoloog," hoorden we deze dag ook van assistenten. Verwijzing is niet noodzakelijk, ook assistenten of de huisarts kunnen een DES-uitstrijkje maken. 

Het tweejaarlijkse congres is groots opgezet met veel boeiende presentaties en workshops voor deze beroepsgroep, die overigens niet alleen in de huisartsenpraktijk te vinden is. Doktersassistenten werken ook in poliklinieken, in verpleeghuizen, op de Spoedeisende Hulp of bij een bloedbank.

Ook voor ons was het weer een leerzame en leuke dag, vooral door de persoonlijke contacten en de interesse die doktersassistenten hebben voor onze informatie. Met veel dank aan onze vrijwilligers Sylvia en Elianne, die deze dag het visitekaartje van het DES Centrum waren!

 

*NVDA: Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten.