Nieuws

28
nov
2017

Screeningsprotocol DES-dochters: informatie voor artsen

Screeningsprotocol DES-dochters: informatie voor artsen

Voor DES-dochters blijft cytologisch onderzoek bij het BVO baarmoederhalskanker belangrijk. Alleen testen op HPV is voor hen niet voldoende. 

Wat zegt het Screeningsprotocol?

Het DES Centrum adviseert DES-dochters om eens in de twee jaar een uitstrijkje te laten maken. Dit uitstrijkje kan worden gedaan bij de huisarts of de gynaecoloog. Belangrijk is dat hiervoor de Cervex Brush wordt gebruikt. Hiermee wordt in één strijk de baarmoedermond en de vaginatop meegenomen.

Waarom het Screeningsprotocol?

DES-dochters lopen een (kleine) kans om Clear cellkanker van de vaginawand en/of baarmoedermond te krijgen.
Daarnaast hebben DES-dochters een verhoogd risico op een goedaardig voorstadium van baarmoederhalskanker.
Alleen testen op HPV (zoals nu gebeurt bij het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker) is voor DES-dochters daarom niet voldoende.

Tot welke leeftijd?

Het advies is om tot minimaal het 60e jaar te laten screenen. Daarna kan, afhankelijk van de medische geschiedenis van de DES-dochter, in overleg met de arts gekeken worden wat nodig is.

Wat als de baarmoeder is verwijderd?

Dan is het verstandig om samen te overleggen of regelmatige screening nodig is. Is de baarmoedermond niet verwijderd, dan blijft onderzoek aan te raden. Ook als de DES-dochter adenosis (afwijkende celbekleding) op de vaginawanden heeft, is het advies om uitstrijkjes te blijven maken.

De volledige informatie over het Screeningsprotocol vindt u hier