Nieuws

1
okt
2007

Zomaar zwanger? DES-dochters niet!

Met deze boodschap op vrachtwagens wil het DES Centrum aandacht vragen voor de DES-problematiek. Voor DES-dochters zijn de gevolgen van het DES-hormoon nog steeds actueel. In samenwerking met het bedrijf MobiMedia laat het DES Centrum 23 vrachtwagens twee maanden door heel Nederland rijden met de opvallende boodschap dat DES-dochters moeilijkheden kunnen ondervinden bij zwanger worden.

De jongste DES-dochters in Nederland zijn tussen de 30 en 40 jaar, precies die leeftijdsperiode waarin het krijgen van kinderen een rol speelt. DES-dochters hebben meer kans op problematische zwangerschappen: miskramen, vroeggeboortes, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en soms worden ze zelfs helemaal niet zwanger.

Hun moeders gebruikten dit medicijn tijdens de zwangerschap om miskramen te voorkomen. Jaren later bleek dat DES-dochters daardoor zelf meer kans hebben op zwangerschapsproblemen. Veel DES-dochters weten al dat zij zijn blootgesteld aan het DES-hormoon. Een deel van de DES-dochters weet echter niet dat hun moeder DES heeft gebruikt. Zij komen er pas achter op het moment dat ze zelf tobben met zwanger worden of blijven.

Het DES Centrum is de belangenorganisatie van DES-betrokkenen. Deze stichting, die in Utrecht is gehuisvest, vindt het van groot belang dat DES-betrokkenen op de hoogte zijn van hun blootstelling aan DES. Zij kunnen dan weloverwogen keuzes maken in het belang van hun gezondheid.

De groep DES-betrokkenen is groot. Naar schatting honderdduizend vrouwen in Nederland kregen tussen 1947 en 1976 het DES-hormoon voorgeschreven tijdens de zwangerschap. Deze zogenaamde DES-moeders hebben een verhoogde kans op borstkanker (tussen 45 en 65 jaar). De dochters uit de DES-zwangerschappen hebben niet alleen meer kans op zwangerschapsproblemen; zij lopen ook risico een zeldzame vorm van vaginakanker te krijgen. Daarnaast hebben ze meer kans op een goedaardig voorstadium van baarmoederhalskanker. Om die reden wordt DES-dochters geadviseerd regelmatig een gericht onderzoek te laten doen bij een gespecialiseerd gynaecoloog. Recente resultaten uit wetenschappelijk onderzoek lijken erop te wijzen dat DES-dochters ook meer kans hebben op borstkanker. DES-zonen kunnen knobbels hebben op de bijbal of een te kleine zaadbal.

Na jarenlange strijd van het DES Centrum is dit jaar een Fonds in werking getreden. Dit DES Fonds is gefinancierd door farmaceutische bedrijven en hun verzekeraars. Het keert uitkeringen uit aan DES-betrokkenen met specifieke aandoeningen door blootstelling aan DES tijdens zwangerschap. De uitkering heeft de functie van genoegdoening voor het leed dat DES-betrokkenen ondervinden.

Meer informatie over het DES Fonds is te vinden op hun website.