Nieuws

21
dec
2017

Goede zorg door inbreng patiënt

Goede zorg door inbreng patiënt

Goede zorg kan alleen als zorgverleners systematisch aan patiënten vragen wat het resultaat van de behandeling was en hoe ze de kwaliteit van leven ervaren na de behandeling. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Zij hoopt dat de Kamer de brief meeneemt in de bespreking van kwaliteitszorg op 21 december.

Om goede zorg te kunnen bieden is het belangrijk patiënten zelf te vragen naar de behandelresultaten en ervaren kwaliteit van leven. Dat kan door middel van een zogeheten PROM*. Dit is een korte vragenlijst die een patiënt invult. Dat begint voor aanvang van de behandeling en wordt herhaald na afloop van de behandeling.  Op basis van de resultaten kunnen arts en patiënt besluiten de behandeling aan te passen, zodat die beter aansluit bij wat voor de patiënt belangrijk is. Ook kan de informatie benut worden om vervolgens de behandeling van andere nieuwe patiënten te verbeteren.
 
De Patiëntenfederatie pleit ervoor dat patiënten de resultaten van deze PROM's teruggekoppeld krijgen. Dan kunnen ze zien hoe hun ervaringen zich verhouden tot die van andere patiënten. Dat biedt patiënten meer mogelijkheden om eigen regie te nemen en samen met zorgverleners te beslissen over de best passende behandeling.
 
De gehele brief aan de Tweede Kamer lees je hier 
 
* PROM: Patient Reported Outcome Measures.