Nieuws

2
mrt
2007

Champagne vloeit over tulp voor DES-vrouwen

‘Dat er een tulp is voor DES-betrokkenen, dat voelt als erkenning voor onze problemen.’ Aldus Elly van Roosendaal die gistermiddag 1 maart in de Lentetuin Breezand de tulp ‘Desirelle’ mocht dopen. DES is het hormoon dat werd voorgeschreven om miskramen te voorkomen, maar dat later nare gevolgen bleek te hebben voor moeder en kind. De naam van de tulp verwijst naar het verlangen dat DES-moeders hadden een gezond kind ter wereld te brengen. Het DES Centrum was initiatiefnemer van de doop van deze tulp. De tulp is opgedragen aan DES-dochters en ook aan hun moeders.

Elly van Roosendaal is een van de eerste vrouwen die in Nederland kanker kreeg door het DES-hormoon. Elly heeft ernstige gevolgen gehad van DES en is blij dat ze er nog mag zijn. ‘Ik wens alle DES-dochters en hun moeders toe dat zij zich, net als ik, gesteund voelen door deze DES-tulp.’ Ze voelt zich zeer betrokken bij het werk van het DES Centrum. ‘Het DES Centrum heeft mij geholpen met informatie en heeft mij opgevangen toen ik het nodig had.’ Het dopen van de tulp geeft haar zichtbaar kracht; de champagne vloeit rijkelijk. ‘Ik ben zo trots dat Elly dit mag doen’, zegt haar moeder die ook bij de plechtigheid aanwezig is. Zoals veel DES-moeders vindt ze het heel zwaar dat haar dochter de gevolgen draagt van het DES-hormoon dat zij heeft geslikt.
 
‘Deze prachtige, roze DES-tulp is een robuuste, volle bloem. Hij staat symbool voor de kracht van DES-vrouwen om met hun problemen te leven. En een tulp geeft ook vrolijkheid’, aldus Willeke Heijbroeck-de Clercq, voorzitter van het DES Centrum.
 
Vaak hebben de dochters door de blootstelling aan DES zelf zwangerschapsproblemen, net als hun moeders destijds. Een aantal DES-dochters heeft al jong een zeldzame vorm van vaginakanker gekregen, waardoor hun leven is getekend. DES-moeders maken meer kans op borstkanker. Met ‘Desirelle’ wil het DES Centrum de DES-betrokkenen en hun verwanten een hart onder de riem steken. DES zal op deze manier altijd in de herinnering blijven.Het DES Centrum behartigt de belangen van DES-betrokkenen. Door voorlichting en lotgenotencontact ondersteunen zij DES-betrokkenen. Daarnaast heeft het DES Centrum geknokt voor de totstandkoming van het DES Fonds. De stichting bestaat 25 jaar. Dit jubileum was de aanleiding om een tulp te laten dopen. Willeke Heijbroeck: ‘Er is helaas geen reden om te feesten. DES heeft bij sommigen diepe sporen nagelaten.’ En er bestaat een reële kans dat DES in de toekomst nog nieuwe gevolgen zal laten zien. Het DES Centrum wil met deze tulp opnieuw de aandacht vestigen op het DES-probleem.

De DES-tulp is gekweekt door Remarkable Tulips®, een veredelingsbedrijf in Hillegom. ‘Desirelle’ is zeer geschikt voor op potjes. In maart kan er een gezellige pot tulpen mee op tafel worden gezet. Het DES Centrum is erg blij over de samenwerking met Remarkable Tulips. ‘Ze waren direct bereid een tulp voor dit doel beschikbaar te stellen. We zijn nog wel op zoek naar een kweker die de tulp in grote aantallen wil gaan produceren. Als DES Centrum verwachten we dat onze achterban geïnteresseerd zal zijn om deze tulp te kopen, en ook het buitenland (o.a. Amerika) kent vele miljoenen DES-dochters en -moeders.’ De tulp is nog tot en met 5 maart te bewonderen op de Lentetuin Breezand.