Nieuws

26
nov
2005

Overleden DES-moeders herdacht met boom

Het DES Centrum plantte een rode beuk voor DES-moeders die zijn overleden aan borstkanker. Dit gebeurde op zaterdag 26 november in het Koningin Wilhelminabos in Dronten ter gelegenheid van de jaarlijkse Bomen-voor-leven-dag. Het planten van deze boom door het DES Centrum is een herdenkingsactiviteit om aandacht te geven aan het leed dat DES heeft veroorzaakt.

DES werd tussen 1947 en 1976 voorgeschreven aan zwangere vrouwen als zij een miskraam dreigden te krijgen of eerder een miskraam hadden. Het medicijn, een synthetisch hormoon, was bedoeld om de vrucht te behouden. Later bleek DES schadelijk voor de gezondheid van de kinderen die uit die zwangerschap zijn geboren. Vooral de dochters uit deze zwangerschappen ondervinden allerlei gynaecologische klachten, zoals vormafwijkingen aan de geslachtsorganen en zwangerschaps- en vruchtbaarheidsproblemen. Ook de moeders zelf blijken schade ervan te kunnen ondervinden. DES-moeders hebben in de leeftijd van 45 tot 65 jaar een (nog) grotere kans op borstkanker dan andere vrouwen.
 
Het DES Centrum
Het DES Centrum zet zich in voor de belangen van alle DES-betrokkenen. Het planten van de boom is een van de manieren om de nabestaanden te ondersteunen en om de DES-zaak onder de aandacht te houden. In Nederland kregen ca. 220.000 vrouwen DES voorgeschreven. Behalve deze ondersteuning van betrokkenen, zet het DES Centrum zich ook al jaren in voor de totstandkoming van een Fonds waaruit DES-slachtoffers een tegemoetkoming kunnen krijgen.

Onlangs is tussen farmaceutische industrie, hun verzekeraars en het DES Centrum de overeenkomst gesloten over de uitkeringsregeling van dit DES Fonds. Het DES Fonds zal op termijn uitkeringen kunnen gaan doen aan mensen met aandoeningen die gerelateerd zijn aan gebruik van DES tijdens de zwangerschap. Die mogelijkheid zal er o.a. zijn voor de DES-moeders die borstkanker hebben gekregen toen zij tussen 45 en 65 jaar waren.