Nieuws

18
feb
2019

IVF kinderen hebben geen groter risico op kanker

IVF kinderen hebben geen groter risico op kanker

Kinderen geboren na een IVF behandeling lopen niet meer risico op het ontwikkelen van kanker dan kinderen uit de algemene Nederlandse bevolking. 

Dit blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek, in samenwerking met de twaalf IVF klinieken en twee fertiliteitsklinieken in Nederland. Prof. dr. Floor van Leeuwen, lid van de Wetenschappelijke Commissie van het DES Centrum, was nauw betrokken bij dit onderzoek. 

Het onderzoek is onderdeel van het OMEGA project dat zich richt op de mogelijke lange termijn gezondheidsproblemen na IVF behandelingen bij vrouwen die tussen 1980 en 2001 een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen, en hun kinderen.

Om te kunnen onderzoeken of IVF en ICSI kinderen een verhoogd risico hebben op kanker, hebben de onderzoekers een studie opgezet waarin alle kinderen van vrouwen uit het OMEGA onderzoek waren opgenomen. De studie omvat bijna 48.000 kinderen waarvan ruim 24.000 kinderen geboren na een IVF of ICSI behandeling en ruim 13.000 spontaan verwekte kinderen. De helft van alle kinderen in de studie is inmiddels 21 jaar of ouder. Het oudste IVF kind in de studie is 33 jaar. 

Eerder werd in het OMEGA onderzoek al vastgesteld dat het risico op hormoongevoelige tumoren bij vrouwen die een IVF behandeling hebben ondergaan, niet groter is. 

Het Antoni van Leeuwenhoek is in samenwerking met Amsterdam UMC (locatie VUmc en AMC) al bezig met een vervolgstudie, waarbij de huidige gegevens worden uitgebreid met gegevens van IVF en ICSI kinderen die geboren zijn in de periode 2001-2012. Ook hierbij zijn weer alle Nederlandse IVF-klinieken betrokken.