Nieuws

27
nov
2004

Overleden DES-dochters herdacht met boom

Een boom ter nagedachtenis aan jonge DES-dochters die aan kanker zijn overleden. Deze boom plantte het DES Centrum op zaterdag 27 november in het Koningin Wilhelminabos in Dronten. Loes en Corinne van Houtert, moeder en zus van één van deze jong overleden vrouwen, plaatsten de boom, een rode beuk. De kanker van de DES-dochters werd veroorzaakt door het hormoon DES dat hun moeders slikten tijdens de zwangerschap. Het planten vond plaats in het kader van de 5de 'Bomen voor het Leven'-dag in het Koningin Wilhelminabos.
 
Loes en Corinne verzamelden zich tussen duizenden andere deelnemers aan de 'Bomen voor het Leven'-dag in Dronten. Zij werden door het DES Centrum uitgenodigd om de officiële handeling van het planten te verrichten. Met hulp van medewerksters van het DES Centrum kreeg de beuk een ereplaatsje. Hij is wat forser dan de meeste bomen die in het bos geplant worden. Hoewel de boom hun dierbare niet kan terugbrengen, geeft hij wel vorm aan aan het gevoel van verlies en onrecht. "Ik vind het mooi dat ik dit mag doen", zei Corinne. Ook voor de nabestaanden van andere jong overleden DES-dochters is de boom in het Koningin Wilhelminabos een kleine troost.
 
Wat is DES?
DES werd tussen 1947 en 1975 voorgeschreven aan zwangere vrouwen als zij een miskraam dreigden te krijgen of eerder een miskraam hadden. Het medicijn, een synthetisch hormoon, was bedoeld om de vrucht te behouden. Later bleek DES schadelijk voor de gezondheid van de kinderen die uit die zwangerschap zijn geboren. Vooral de dochters uit deze zwangerschappen ondervinden allerlei gynaecologische klachten, zoals vormafwijkingen aan de geslachtsorganen en zwangerschaps- en vruchtbaarheidsproblemen. Bij een heel klein aantal van de DES-dochters treedt al op jonge leeftijd een zeldzame vorm van kanker op aan de vagina. Deze snelgroeiende kanker heeft in Nederland inmiddels aan ca. 30 vrouwen het leven gekost.
 
Het DES Centrum
Het DES Centrum zet zich sinds 1981 in voor de belangen van alle DES-betrokkenen. Met een aantal DES-dochters met kanker heeft het Centrum een heel nauw contact en ook met nabestaanden van enkele overleden DES-dochters. Het planten van de boom is een van de manieren om de nabestaanden te ondersteunen en om de DES-zaak onder de aandacht te houden. In Nederland kregen ca. 220.000 vrouwen DES voorgeschreven. Behalve deze ondersteuning van betrokkenen, zet het DES Centrum zich ook al jaren in voor de totstandkoming van een fonds waaruit DES-slachtoffers een schadevergoeding kunnen krijgen.