Nieuws

1
apr
2021

Groeiremmers bij Radar

Groeiremmers bij Radar

Het televisieprogramma Radar zond in januari j.l. een reportage uit over groeiremmers bij meisjes. DES werd daarbij ook genoemd, hoewel onderzoek heeft uitgewezen dat DES hiervoor in Nederland nauwelijks is gebruikt en helemaal niet meer na 1976. *

Annelies Blok, die in Radar haar verhaal deed, weet dat zij in de jaren 60 ‘Stillbestrol’ (DES) kreeg voorgeschreven als groeiremmer. Andere meisjes die in die jaren werden behandeld, weten niet meer welk hormoon zij kregen. In ieder geval is DES na die tijd niet meer als groeiremmer in Nederland gebruikt, maar werd hiervoor ethinylestradiol (EE) gebruikt.  

In Australië werd DES daarentegen in de jaren zestig veel voorgeschreven als groeiremmer. Dit gebeurde in het kader van een onderzoek waaraan 450 meisjes meededen. De synthetische hormonen zorgden ervoor dat de groeischijven sneller sloten. Maar ook bleek dat er behoorlijke bijwerkingen waren.  

In Nederland is tot begin van deze eeuw EE aan meisjes voorgeschreven als middel om de groei te remmen. Naderhand meldden veel van deze jonge vrouwen meerdere bijwerkingen, waaronder vruchtbaarheidsproblemen. Na 2015 werd EE steeds minder voorgeschreven. 

Voor meer informatie of het terugkijken van de reportage kijk op Radar https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/groeiremmers-vergroten-risico-op-verminderde-vruchtbaarheid-wat-wisten-medici/ 

* Wemmenhove, ‘Groei bij lange meisjes’ 2000