Nieuws

9
feb
2022

Huisje, boompje, beestje, tranen

Huisje, boompje, beestje, tranen

"Huisje, boompje, beestje, tranen" heet het boek van Mariska de Bruin. Hierin vertelt ze over het rouwproces dat ze doormaakte toen bleek dat ze ongewenst kinderloos zou blijven. 
Mariska vertelt hieronder waarom ze het boek schreef en hoe ze hoopt dat haar verhaal anderen kan helpen.

Mijn naam is Mariska de Bruin. Ik ben 49 jaar. Sinds mijn 19e jaar weet ik dat ik DES-dochter ben. Toen ik bijna 41 was leerde ik de liefde van mijn leven kennen. Wij wilden allebei nog graag kinderen, maar al snel werd duidelijk dat zwanger worden niet vanzelf zou gaan. Ik werd geopereerd aan een vormafwijking van mijn baarmoeder en kort daarna zijn wij een medisch traject ingegaan. In 2015 bleek dat wij ongewenst kinderloos zouden blijven. Mijn eicellen waren niet meer bruikbaar. De oorzaak hiervan was waarschijnlijk mijn leeftijd. Het zal altijd een raadsel blijven of ik in een eerdere levensfase nog wel kinderen had kunnen krijgen en welke invloed DES hier eventueel op gehad zou hebben.

Ongewenst kinderloos blijven was een flink rouwproces voor mij. Ik had echt tijd nodig om mezelf te herontdekken en mijn leven een nieuwe richting te geven. Nu gaat het weer goed met mij.

Schrijven is voor mij altijd een uitlaatklep geweest. Ik heb verschillende stukken geschreven op Facebook over het onderwerp ongewenste kinderloosheid. Toch kwam het voor mij als een verrassing dat ik echt een boek over het onderwerp wilde gaan schrijven nadat ik hersteld was van mijn rouwproces. Ik besefte toen pas dat ik ècht iets te vertellen had over dit proces en dat dit wel eens helpend zou kunnen zijn voor lotgenoten en hun omgeving. In het boek heb ik algemene informatie over rouwen aangevuld met mijn eigen tips. 

Tijdens het schrijven van mijn boekje speelde voor mij mijn DES-achtergrond niet mee. Ik heb het in mijn boek niet meer genoemd. Dat komt omdat de nadruk tijdens ons medisch traject vooral lag op het feit dat ik medisch gezien te "oud" was om nog zwanger te worden. Mijn eicellen waren beschadigd en verouderd. Dat was voor mij de meest logische reden dat het zwanger worden toen niet is gelukt. Als mijn man en ik elkaar op jongere leeftijd hadden ontmoet, dan denk ik dat ik mij veel meer met het DES-vraagstuk had beziggehouden, omdat wij dan op jongere leeftijd ongewenst kinderloos waren gebleven.

De afronding van het boekje viel samen met de afsluiting van een training die te maken had met mijn herstel. Ik besefte dat mijn boekje, samen met de training, een mooie afsluiting was van mijn herstel en de start van een nieuwe periode. Een nieuwe periode waarbij ik ervaringsdeskundige begeleiding wil gaan bieden aan mensen die ongewenst kinderloos zijn.

"Huisje, boompje, beestje, tranen" is verkrijgbaar via de volgende link: 
https://ongewenstkinderloos.info/index.php/boek/ 

Als je ongewenst kinderloos bent gebleven (ongeacht de reden waarom) kun je ook voor info en hulpverlening op onze website terecht: 
www.ongewenstkinderlooshulpverlening.nl

Onze website en het boekje zijn ook te volgen via social media: 
https://facebook.com/OngewenstKinderloosHulpverlening/
https://instagram.com/ongew_kinderloos_hulpverlening
https://twitter.com/KinderloosInfo?s=09