Nieuws
Uitstrijkje voor DES-dochters vergoed
Het DES Centrum adviseert DES-dochters om tot het 60e jaar één keer in de twee jaar een uitstrijkje te laten maken. De kosten daarvan vallen onder de zorgverzekering.
In 2017 veranderde het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Er werd niet meer standaard een uitstrijkje gemaakt, maar in eerste instantie alleen gekeken naar aanwezigheid van HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Voor DES-dochters is dat echter niet voldoende. Omdat zij risico lopen op een (goedaardig) voorstadium van baarmoederhalskanker of op CCAC, een zeldzame vorm van vagina/of baarmoederhalskanker, blijft een uitstrijkje voor hen belangrijk.
Bij een DES-uitstrijkje wordt in het laboratorium gekeken naar het weefsel van de baarmoederhals en vaginatop. Het uitstrijkje wordt gemaakt met een zogeheten Cervex Brush.
DES-dochters kregen bij hun zorgverzekering vaak te horen dat de kosten voor het uitstrijkje niet vergoed werden, maar dat is nu veranderd. Zorgverzekeraars Nederland heeft aan zorgverzekeraars laten weten dat het uitstrijkje bij DES-dochters onder de medische indicatie valt en daarom voor vergoeding in aanmerking komt. Mocht je daar problemen bij ondervinden dan horen wij dat graag van je op ons mailadres: voorlichting@descentrum.nl
Meer informatie over het screeningsprotocol vind je hier