Nieuws

1
jun
2006

Rechter akkoord met regeling DES Fonds

Vandaag maakte het Gerechtshof Amsterdam bekend dat de uitkeringsregeling voor DES-betrokkenen (het ‘DES Fonds’) verbindend is voor alle DES-betrokkenen genoemd in de regeling. Het DES Fonds voorziet in uitkeringen voor aandoeningen waarvan bewezen is dat zij een relatie hebben met blootstelling aan het DES-hormoon tijdens zwangerschap. Hiermee geeft de rechter aan dat de regeling redelijk is, goed in elkaar zit en de belangen van DES-betrokkenen voldoende waarborgt.

Het DES Centrum is zeer verheugd met deze uitspraak. ‘Wij staan achter de regeling van het DES Fonds en de rechter geeft ons daarin gelijk’, aldus Maria Zwart van het DES Centrum. Met de goedkeuring van de rechter komt de feitelijke inwerkingtreding van de regeling een grote stap dichterbij. Binnenkort zullen alle 17.000 mensen die geregistreerd staan bij het DES Centrum bericht krijgen over de verdere procedure. Men kan nu nog geen uitkering aanvragen, maar wie dat wil kan zich binnenkort wel alvast aanmelden bij het DES Fonds. De hoop is dat rond het eind van 2006 het DES Fonds echt een feit is, en de eerste uitkeringen aangevraagd kunnen worden.

DES werd in Nederland in de periode 1947 tot 1976 voorgeschreven aan tienduizenden vrouwen tijdens hun zwangerschap. Later bleek dat DES-moeders meer kans hebben op borstkanker (in de leeftijd van 45 tot 65 jaar) en dat DES-dochters vruchtbaarheids- en zwangerschapsproblemen kunnen hebben, risico lopen op een zeldzame vorm van vaginakanker en meer kans hebben op voorstadia van baarmoederhalskanker. DES-zonen hebben vaker dan andere mannen te maken met knobbeltjes aan de bijbal of een te kleine zaadbal. Voor deze aandoeningen zal een uitkering mogelijk zijn uit het DES Fonds.

Verklaring DES Centrum

Utrecht, 1 juni 2006