Nieuws
Als DES-dochter door de menopauze-mangel
‘De overgang is niet sexy.’ Dat zei Linda de Mol, op de vraag waarom het in haar programma’s nooit over de menopauze gaat. Dat is waar Linda, het is ook niet sexy, maar het overkomt de helft van Nederland. En het is wel handig als ook de andere helft weet wat het inhoudt en wat het met een vrouw doet. Dus laten we het er juist wél over hebben.
Wat is er mis met mij? Waarom vergeet ik alles? Waarom ben ik onzeker en vlieg ik op om niets?
Na een doorwaakte nacht kom je moe op je werk. Aan de vergadertafel kom je niet uit je woorden. Je twijfelt, je weet dingen niet meer zeker, durft niet te beslissen, en dat wordt opgemerkt. Collega’s kijken elkaar aan met een opgetrokken wenkbrauw. Je denkt: Kan ik het nog, ben ik het verleerd? Daar lig je dan ’s avonds in bed weer over te piekeren. Cirkeltje rond.
Met steeds dit soort stress in mijn lijf en kop raakte ik in een permanente overleefstand. Het was net of mijn brein non-stop lag te sudderen op een bedje van adrenaline.
Mijn systeem kreeg geen kans te herstellen. De spijsvertering raakte in de war, ik kon niet ademen, had paniekaanvallen; allemaal nieuw voor me. Al die losse klachten stapelden zich maar op. En ik zag de samenhang niet. Tot ik dacht: ik word toch niet gek?
Pratend met vrouwen van mijn leeftijd (heb jij dit nou ook?) kreeg ik de tip: luister eens naar de podcast Opvliegers, van Elles de Bruin. Dat was een enorme eye opener. Opeens snapte ik het: dit is de overgang! Ik was dus niet gek en bovendien niet alleen.
Want wat blijkt. Het kan wel tien jaar duren. Niet één jaar, zoals doorgaans wordt gedacht. En dan heb je dus meer of minder last van deze klachten: opvliegers, nachtzweten, slecht slapen, hartkloppingen (en slecht slapen door hartkloppingen). Piekeren door wakker liggen, woelen en zweten. Angst, paniek, stemmingswisselingen. Prikkelbaarheid, geheugen- en concentratieproblemen, kurkdroge neus, droge slijmvliezen, tranende ogen (onhandig toch: het een droog, het ander nat) en pijn in de gewrichten. Een mix van ellende die niet valt te onderschatten. En waar je ook in je werk last van kunt krijgen.
Nu wist ik dus wat er was, en dat er veel meer met je gebeurt dan alleen het uitblijven van de menstruatie. Maar... Waarom was ik hier niet op voorbereid? De overgang is rond je vijftigste jaar toch een aangekondigde gast, zou je zeggen. Toch hoor ik van veel vrouwen dat ze zich erdoor overvallen voelen. Voordeel is wel dat er steeds meer bekend wordt over de overgang, en dat er zelfs speciale klinieken voor zijn. In mijn geval wilde mijn huisarts graag ‘helpen’. Geen idee waarom, misschien als interessante casus voor de arts in opleiding die een paar maanden in deze praktijk werkte. Dat was geen succes; ik had beter, zoals ik ook had gevraagd, meteen naar de Menopauzekliniek OLVG-west kunnen gaan.
Laat je overigens niet misleiden door het eufemistische ‘overgang’. Het gaat namelijk niet over. Het blijft zo. Wat wel overgaat, is de paniek en de verwarring. Door goed te eten, te bewegen, door weg te blijven bij stress en lief te zijn voor jezelf kom je een heel end in deze gekke periode.
En dan natuurlijk de vraag: heb je als DES-dochter meer last van de overgang? Geen idee. Weer zoiets dat niet goed valt te onderzoeken. Wat ik wel weet, is dat je in de verleiding komt om te denken: levenslang DES (veel controles en geen kinderen gekregen) waarom moet ik dan in de overgang? Dat is wel door me heen gegaan. Tot ik inzag dat deze gedachte het erger maakte. En toen heb ik me er maar van bevrijd.
Als ik had geweten wat er allemaal met me kon gebeuren, dan was ik erop voorbereid, en had ik eerder maatregelen kunnen nemen. En het is wel fijn als de omgeving rekening met je houdt, zoals we ook doen met pubers (‘Laat maar, die is aan het puberen’). Gewoon een beetje zacht zijn voor vrouwen die door de menopauze-mangel gaan.
Inmiddels ben ik zo bekend met alle valkuilen van de overgang dat ik er meestal op tijd omheen stap. En ik ben weer rustig, want ik herken mezelf weer. Met al m’n leuke en rare kanten. Voor mij was de oplossing dat ik wist wat er met me aan de hand was. Allemaal heel natuurlijk.
Linda heeft gelijk, het is niet sexy. En toch moeten we het erover hebben, om elkaar te helpen, want als je er niets vanaf weet en denkt dat het aan jou ligt, dan kan de overgang héél lang duren.
Irene
Hier nog wat tips:
http://www.vrouwenindeovergang.nl/ 
Podcast Opvliegers van Elles de Bruin, Omroep Max en NPO Radio 1
Menopauzekliniek OLVG-west  https://www.olvg.nl/locatie-west/polikliniek-gynaecologie/menopauzespreekuur  
Vrouwen, lees dit fantastische stuk over de worsteling van de man; mijn ogen gingen open. https://www.nrc.nl/nieuws/2022/09/09/de-man-is-overbodig-en-dat-weet-hij-a4141368