Nieuws

15
sep
2022

Gynaecoloog Jan Schrickx over de overgang

Gynaecoloog Jan Schrickx over de overgang

Jan Schrickx werkt als gynaecoloog in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Daar ziet hij op zijn spreekuur o.a. vrouwen met overgangsklachten. Hij vertelt daarover: 

“Veel vrouwen willen zonder hormonen de overgang ingaan. Omdat ze toch veel klachten hebben vragen ze me: kun je me iets geven, zonder hormonen, waardoor ik minder bloed? Daar zijn meerdere mogelijkheden voor. Je kunt andere, niet-hormonale medicatie gebruiken die het bloedverlies vermindert. Als je goed uitlegt wat er aan de hand is en een vleesboom, poliepen of kwaadaardigheid kunt uitsluiten, is het voor een vrouw vaak gemakkelijker te accepteren dat er niks ernstigs aan de hand is. Ik zeg dan: dat past bij je leeftijd. Sommige vrouwen kunnen daarmee leven en anderen vragen om een alternatief. Zoals bijvoorbeeld het wegbranden (ablatie) van het baarmoederslijmvlies. Dat wordt vaak toegepast. 

Vóór 2002 was de behandeling van vrouwen met hormonen tegen de klachten van de overgang erg gewild. Daarmee kon je alles oplossen. Geweldig! Geen opvliegers meer, geen broze botten, goed slapen. Toen kwam er in 2002 een ‘million women’ studie. Die gooide alles omver. Toen werd bekend dat er door gebruik van hormonen een verhoging van het risico op borstkanker was. En vanaf dat moment zeiden artsen: we beginnen er niet meer aan.  
Maar langzaam komt er een herwaardering van de hormonen want er zijn nieuwe, veiligere medicijnen op de markt. Er is nu een nieuwe richtlijn voor huisartsen geschreven en ik merk dat de interesse van vrouwen weer toeneemt.  

Mijn advies aan de patiënt is: wees niet bang voor hormonen. Laat je goed informeren met de drie goede vragen: Wat zijn mijn mogelijkheden? Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden? Wat betekent dat in mijn situatie? Gebruik waar mogelijk keuzekaarten voorafgaande aan een consult, zodat je goed voorbereid bent. En kijk op www.degynaecoloog.nl Daar staat goede informatie. 

Voor mensen met veel klachten die niet allemaal opgelost kunnen worden: pas je leven waar mogelijk aan en probeer een positieve levensinstelling te hebben. Hoe je omgaat met je klachten, is de helft van de kwaliteit van leven.  
Patiëntenorganisaties of andere plekken waar vrouwen elkaar kunnen spreken zijn daarnaast ook belangrijk, vanwege de (h)erkenning. Daar krijgt een vrouw het gevoel: ik ben niet de enige.” 

Met toestemming overgenomen uit “Bekkenbodem op de kaart”, het magazine van de Stichting Bekkenbodem4All. Met dank aan de redactie en aan Jan Schrickx.