Nieuws
Samen voor veilig medicijngebruik
De week van 7 november is de internationale Bijwerkingenweek. Het doel is aandacht geven aan het belang van het melden van bijwerkingen van medicijnen. Dit jaar is er extra aandacht voor hoe patiënten en zorgverleners zelf kunnen bijdragen aan veilig mdicijngebruik. Maar bijwerkingen kun je het hele jaar door melden.
Veel mensen ervaren vooral de positieve effecten van medicijnen, maar elk medicijn heeft een risico op bijwerkingen. Hoe meer we weten over deze bijwerkingen, hoe veiliger medicijnen gebruikt kunnen worden.
Voordat medicijnen op de markt komen, worden ze uitgebreid onderzocht en door medicijnautoriteit CBG beoordeeld op veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit. Zo weten we al veel over deze medicijnen, maar nog niet alles. Sommige bijwerkingen ontdekken we pas wanneer veel verschillende mensen een medicijn gebruiken. Het kan ook zijn dat bijwerkingen pas na langdurig gebruik van het medicijn ontstaan. Of er ontstaan bijwerkingen omdat een medicijn in combinatie met andere medicijnen wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk dat we de veiligheid van medicijnen ook na goedkeuring goed in de gaten houden.
Als zorgverlener of patiënt kun je in Nederland zelf een melding doen van een vermoedelijke bijwerking van medicijnen. Bijwerkingencentrum Lareb verzamelt, registreert en analyseert deze meldingen om inzicht te krijgen in bijwerkingen van medicijnen.
Ton de Boer, Collegevoorzitter medicijnautoriteit CBG: "Een melding is niet automatisch een bijwerking. We analyseren meldingen goed om te beoordelen of er een relatie is tussen een medicijn en de bijwerking. We spreken pas van een bijwerking wanneer het waarschijnlijk is dat de klachten daadwerkelijk door het medicijn komen."
Het maakt niet uit of je jouw medicijn bij de apotheek haalt of bij de drogist, en of je het dagelijks gebruikt of eenmalig. Voor elk medicijn kun je een bijwerking melden. Ook wanneer je er niet zeker van bent dat de klachten door het medicijn komen.
Agnes Kant, directeur Lareb: "Ook bijwerkingen die bekend zijn en die in de bijsluiter staan mogen gemeld worden. Want ook door het melden van bekende bijwerkingen krijgen wij meer kennis. Denk bijvoorbeeld aan de ernst van de klachten en in welke mate de bijwerking het dagelijks leven beïnvloedt. Zo krijgen wij ook meer inzicht in hoe de klachten verlopen."
Bijwerkingen melden doe je via www.mijnbijwerking.nl