Nieuws

10
nov
2022

DES in de media

DES in de media

Zo heel veel komt DES niet meer in de publiciteit. Alleen wanneer er nieuwe feiten zijn berichten media daarover. Maar de afgelopen tijd werd DES genoemd in zowel een boek als een tijdschrift.

"Wij zijn onze hormonen" is de titel van een boek van Max Nieuwdorp, internist en endocrinoloog (een arts die gespecialiseerd is in hormonen). 
Waarom reageren we zo heftig op een spannende situatie? En hoe komt het dat mannen en vrouwen als ze ouder worden meer op elkaar gaan lijken? 
Hormonen spelen in ons hele leven een grote rol. In de puberteit, bij een zwangerschap en in het verouderingsproces. In de afgelopen tientallen jaren is er steeds meer bekend geworden over de werking van hormonen, maar tegelijk zijn veel zaken nog onderbelicht gebleven. Zoals de belangrijke functie van darmbacteriën op onze hormoonhuishouding of de ontwikkeling van het vrouwenlichaam tijdens de overgang.  
In dit boek wordt DES op verschillende plekken genoemd als hormoon dat grote gevolgen heeft gehad voor veel mensen die eraan blootgesteld zijn geweest. En terecht, want in een boek dat zo uitgebreid hormonen behandelt, mag het onderwerp DES natuurlijk niet ontbreken.

Verder werd DES ook genoemd in het populair-wetenschappelijke tijdschrift Quest. Daarin stond een artikel over medicijnen die uit de handel zijn genomen omdat ze gevaarlijke bijwerkingen hadden.