Nieuws

23
mrt
2023

Excuses DES tragedie Amerika?

Excuses DES tragedie Amerika?

Congreslid James McGovern vindt dat de Amerikaanse overheid officieel excuses moet aanbieden voor alles wat het DES-hormoon bij verschillende generaties vrouwen en mannen heeft aangericht. 

Dat excuus zou gemaakt moeten worden door de Foods and Drugs Administration (FDA). Dit agentschap beoordeelt medicijnen voordat ze de Amerikaanse markt op gaan. In 2011 heeft de FDA wel toegegeven dat de geschiedenis van DES een tragedie is, maar excuses werden toen niet gemaakt. 

Caitlyn McCarthy, DES-dochter en -activiste, heeft jarenlang strijd gevoerd om de excuses op de agenda te krijgen. Zij heeft McGovern verteld over DES en de schadelijke gevolgen van blootstelling aan het hormoon. Caitlyn is scenarioschrijver en ontving een prijs voor het script van haar film "Wonder Drug" die over DES gaat. 

In zijn brief aan het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid schrijft McGovern verder dat de overheid onderzoek naar gevolgen van DES-blootstelling opnieuw moet financieren. Deze financiering werd twee jaar geleden stopgezet. 

De overheid heeft nog geen officiële reactie op McGovern's brief gegeven.