Nieuws

23
mrt
2023

Fitte patiënt herstelt sneller

Fitte patiënt herstelt sneller

De Patiëntenfederatie, ziekenhuizen en fysiotherapeuten pleiten er gezamenlijk voor om patiënten vóór het ondergaan van een operatie zo fit mogelijk te krijgen. Het herstel na de operatie zal sneller verlopen en daarom zorgkosten besparen. Programma's hiervoor zouden vergoed moeten worden, schrijven deze partijen in een brief aan de Tweede Kamer. 

Prehabilitatie heet het: fit worden vóór een behandeling of operatie. Het is de tegenhanger van rehabilitatie, dat het herstellen na afloop van een ingreep betekent. 
Als mensen met een zo goed mogelijke conditie een ingreep ondergaan, zijn er minder complicaties, minder heropnames in het ziekenhuis en een sneller herstel van de patiënt. Dit betekent minder zorgkosten en minder druk op de zorg. 

Zo'n begeleidingsprogramma voor prehabilitatie gaat over voeding, lichamelijke en mentale fitheid en het corrigeren van eventueel andere, onderliggende aandoeningen.

Het Radboud UMC in Nijmegen is begonnen met deze vorm van begeleiding. Meerdere ziekenhuizen hebben dit daarna opgepakt. De resultaten van de programma's zijn positief.