Nieuws

2
jun
2023

Digitalisering in de gezondheidszorg

Digitalisering in de gezondheidszorg

Digitalisering is ook binnen de medische sector aan de orde van de dag. Zo zijn de digitale patiëntendossiers tegenwoordig eerder regel dan uitzondering en werken veel artsen al digitaal samen met de apotheek om recepten direct door te sturen.

Het digitale patiëntendossier
In patiëntendossiers worden alle gegevens, van medicijnen, tot aandoeningen en klachten geregistreerd. Dit maakt het makkelijker om je van goede zorg te voorzien. Bovendien kunnen zorgprofessionals, zoals bijvoorbeeld therapeuten of specialisten, op een efficiënte manier gegevens met elkaar delen. Hierdoor is er een beter overzicht van de gezondheidssituatie van jou als patiënt. Een deskundige kan met al deze informatie wellicht makkelijker tot een diagnose en een passende behandeling komen. Heel handig dus.

Recepten krijg je niet meer mee
Niet alleen artsen en paramedici hebben te maken met deze veranderingen. Ook apotheken merken steeds meer de voordelen van digitalisatie en het digitaal ontvangen van recepten. Zo is het bijvoorbeeld direct duidelijk om welk medicijn en welke dosering het gaat en worden er minder fouten gemaakt, doordat het recept direct in het systeem van de apotheek komt te staan.

Daarnaast heeft deze trend ook een positieve uitwerking op de wachttijden in de apotheken. Patiënten hoeven minder lang te wachten, omdat het recept al is aangekomen en kan worden klaar gelegd. Hoe dit laatste in de praktijk wordt gedaan, is per apotheek natuurlijk verschillend. Daarin hebben patiënten dan ook keuzevrijheid in naar welke apotheek hun digitale recept wordt verstuurd.

Hoe zit dat dan met privacy?
Alle informatie die tussen artsen, therapeuten, apotheken en andere medische professionals wordt gedeeld, voldoen aan de wet op privacy. Dit betekend dat de berichten versleuteld zijn en er enkel de meest relevante informatie wordt gedeeld op toepassing is voor de behandeling. Daarnaast kan de informatie alleen worden gedeeld als je er specifiek toestemming voor hebt gegeven.