Nieuws

2
jun
2023

Afscheid Hanneke Nusselder

Afscheid Hanneke Nusselder

Op 16 juni 2023 neemt Hanneke Nusselder, Senior Beleidsmedewerker van het DES Centrum, na bijna 10 jaar trouwe dienst, afscheid van het DES Centrum. Ze gaat genieten van haar welverdiende pensioen. Maar we laten haar natuurlijk niet gaan zonder een mooi afscheid en een kijkje in haar wereld van het DES Centrum. Daarom hebben we een kort interview met Hanneke gedaan. 

Ruim 9,5 jaar geleden begon Hanneke aan haar functie als beleidsmedewerker bij het DES Centrum. Daarvoor werkte ze bij patiëntenorganisatie Freya. 

Waarom wilde je destijds voor het DES Centrum werken?  

'Mijn contract bij Freya liep af en precies toen kwam de vacature van het DES Centrum voorbij. Ik voelde me thuis in de wereld van patiëntenorganisaties en deze baan was een volgende stap binnen dat werkterrein,' vertelt Hanneke. 

Maatschappelijke relevantie was onder andere waardoor Hanneke zich verbonden voelde met het DES Centrum. Haar werk bij Freya had haar al wel eens in contact gebracht met DES-dochters, waardoor de belangstelling voor het DES Centrum ontstond.   

Wat is er in de afgelopen 10 jaar veranderd binnen de patiëntenorganisaties en het DES landschap? 

'Er is veel veranderd op het gebied van subsidie. Patiëntenorganisaties moesten creatief worden en zichzelf opnieuw uitvinden om toch een belangrijke partij te blijven in het zorgveld. Dat zorgveld bestaat uit de overheid, zorgprofessionals en patiënten. Ze hebben elkaar allemaal nodig, maar uiteindelijk draait het om de belangen van de patiënten, daarom zijn patiëntenorganisaties ook zo hard nodig. Dat geldt ook voor het DES Centrum.' 

In 2007/2008 was de eerste juridische regeling rondom DES afgerond. In 2015 begon de Vroeggeboorteregeling, toen werkte Hanneke er net een jaar.

'De start van die regeling herinner ik me nog goed. De telefoon ging de hele dag, het was een moment waarop we alle zeilen moesten bij zetten. De jaren erna, is het een zaak geweest om de organisatie stabiel en goed functionerend te houden en ons vooral te richten op de kern van het DES Centrum, de belangenbehartiging van en steun aan DES betrokkenen. De kunst was om de organisatie zo in te richten dat we dit met de middelen die we hadden toch allemaal voor elkaar konden krijgen en zo relevant te blijven voor de achterban. Ik ben dankbaar dat ik daarbij zoveel kon rekenen op de bestuursleden, die als vrijwilliger zo'n belangrijke functie hebben.'

Hoe kijk je terug op een decennium DES Centrum? 

'Ik vond het fijn om een spin in het web te zijn. Alles wat bij het DES Centrum binnenkwam, kwam langs mij en dat maakte het zo interessant en boeiend. Wat ik heel fijn vond was de samenwerking met zowel vrijwilligers als professionals. Ik was weliswaar de enige medewerker, maar juist door de contacten met anderen kon ik mijn werk doen. Het is heel bijzonder om een baan te hebben waarbij je zo afwisselend bezig bent met verschillende werkzaamheden. Zoals voorlichting geven, een nieuwsbrief maken, communicatie, beleidswerk, financiën en wetenschappelijke ontwikkelingen'.

Er zijn dus veel zaken waar een beleidsmedewerker bij het DES Centrum mee te maken krijgt. Daaronder vallen ook de contacten met de achterban en de DES betrokkenen. 

Hoe zie je de toekomst van het DES Centrum? 

'Ik denk dat in de komende jaren de onderzoeken naar eventuele gevolgen voor de derde generatie, de kleinkinderen, meer aandacht zal krijgen. Verder ben ik blij dat we het Nederlands Kanker Instituut (NKI) de opdracht hebben kunnen geven om vervolgonderzoek te doen naar het risico op kanker bij DES-dochters. Dat de kennis over DES niet altijd meer bekend is bij zorgprofessionals is iets waar we alert op moeten blijven. En onze contacten met het DES Fonds blijven heel belangrijk. Bij al die zaken hoop ik dat betrokkenen ons blijven steunen, we hebben ze heel hard nodig!' 

Is er misschien nog informatie of zijn er nog tips die je aan je opvolgster wilt meegeven? 

'We hebben al ontzettend veel besproken tijdens de overdracht van de werkzaamheden. Ik kan alleen nog maar zeggen: geniet van de leuke en uitdagende functie.' 

Met deze wens voor de volgende beleidsmedewerker wordt er een punt gezet achter een mooie, lange, diverse carrière bij fijne werkgevers. 

Nu komt het einde van je loopbaan toch echt in zicht. Met welk gevoel neem je straks afscheid? 

'Toch wel met weemoed. Want het is een belangrijk onderdeel van je leven en dat valt ineens weg. Maar het leven verandert en het is ook goed dat het zo loopt.'

Als je op 16 juni officieel afscheid hebt genomen, liggen de dagen ineens weer open en aan je voeten. Dat biedt natuurlijk ook weer leuke mogelijkheden. Heb je al plannen na het DES Centrum? 

'Ik begin mijn pensioen met een mooie vakantie naar Italië. Maar verder heb ik nog weinig beeld bij de tijd erna omdat ik me het nog niet goed kan voorstellen hoe het is om niet meer te werken. Ik heb ook nog geen plannen voor als het zo ver is al verheug ik me erop om meer tijd te hebben voor de dingen die ik altijd al leuk heb gevonden en graag doe. Zoals wandelen, lezen, museumbezoek en werken in de tuin. En het is natuurlijk heel fijn dat we gelijk de zomer in gaan. Maar ik denk dat ik op termijn, na een half jaar of een jaar wel weer iets zal oppakken wat maatschappelijk relevant is zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.' 

Lieve Hanneke, het DES Centrum is je enorm dankbaar voor je grote inzet en betrokkenheid als Senior Beleidsmedewerker! Zonder je kennis en vaardigheden, was het DES Centrum niet waar het nu is. We gaan je enorm missen en we wensen je heel veel plezier in deze nieuwe levensfase!