Nieuws

31
okt
2011

Risico op bepaalde vorm eierstokkanker na IVF-behandeling

Risico op bepaalde vorm eierstokkanker na IVF-behandeling

Het risico op het ontwikkelen van kwaadaardige tumoren van de eierstok na een IVF-behandeling is niet verhoogd. Vrouwen die een IVF-behandeling hebben ondergaan hebben wel een verhoogd risico op een zogenaamde borderline tumor van de eierstokken. Dit blijkt uit onderzoek van Prof. dr. F van Leeuwen (Nederlands Kanker Instituut) en Prof. dr. C. Burger (Erasmus MC).

Een borderline tumor is een tumor die op het grensvlak ligt van een goedaardige en kwaadaardige tumor en over het algemeen is deze goed te behandelen. De tumorsoort komt weinig voor, daardoor is de kans dat een vrouw na IVF een borderline tumor krijgt zeer klein.

Verwachtingen
De onderzoekers hadden verwacht dat vrouwen met meer IVF-behandelingen (meer hormonen en puncties) een hoger risico zouden hebben op het ontwikkelen van eierstokkanker. Dit  werd in dit onderzoek niet gevonden. De groep onderzochte vrouwen heeft echter nog niet de leeftijd bereikt waarop eierstokkanker het meest voorkomt. Bovendien is het aantal deelnemende vrouwen dat meerdere IVF behandelingen heeft ondergaan relatief laag. Het trekken van definitieve conclusies is daardoor nog niet mogelijk, daarvoor is meer wetenschappelijk onderzoek nodig.

OMEGA-onderzoek
Het onderzoek maakt deel uit van een grote landelijke studie, het zogenaamde OMEGA-onderzoek. Dit onderzoek richt zich op de mogelijke lange termijn gezondheidsproblemen na IVF-behandelingen. Tussen 1996 en 1999 werden 26.000 vrouwen die in de periode 1980 t/m 1994 een vruchtbaarheidsbehandeling hadden ondergaan benaderd voor deelname aan het onderzoek.

DES-dochters
We weten niet of de resultaten van dit onderzoek in dezelfde mate gelden voor DES-dochters. Daarom leggen we het artikel voor aan onze  wetenschappelijke adviescommissie. In deze commissie heeft ook Prof. dr. F. van Leeuwen zitting en zij kan hier hopelijk meer inzicht in geven.  We houden jullie dus op de hoogte van de ontwikkelingen op dit gebied.