Nieuws

20
okt
2023

Vergoeding DES-uitstrijkje

Vergoeding DES-uitstrijkje

In onze vorige editie schreven we dat de HPV-zelftest van het bevolkingsonderzoek niet voldoende is voor DES-dochters. Zij kunnen beter een DES-uitstrijkje volgens het screeningsprotocol laten afnemen bij de huisarts of gynaecoloog. Maar wordt het DES-uitstrijkje bij de huisarts of gynaecoloog eigenlijk wel vergoed?

We merken dat deze vraag regelmatig wordt gesteld. Vaak omdat er tóch een rekening voor bijvoorbeeld laboratoriumkosten op de mat valt. Dit zorgt voor frustratie en verwarring. Daarom leggen wij graag nog eens uit hoe het nu eigenlijk zit met de vergoeding van het DES-uitstrijkje. In de tabel hieronder wordt dit in het kort uitgelegd. Verdere uitleg kun je na de tabel vinden.

Overzicht vergoedingen DES-uitstrijkje

DES-uitstrijkje bij huisarts

DES-uitstrijkje bij gynaecoloog

Consult zit in het basispakket en gaat niet van het eigen risico af.

Consult zit niet in het basispakket en gaat wel van het eigen risico af.

Laboratoriumkosten zijn voor eigen rekening en gaan wel van het eigen risico af.

Laboratoriumkosten zijn voor eigen rekening en gaan wel van het eigen risico af.

Heb je je eigen risico al betaald door eerdere medische kosten van dat jaar, dan betaal je niks voor het DES-uitstrijkje.

Heb je je eigen risico al betaald door eerdere medische kosten van dat jaar, dan betaal je niks voor het DES-uitstrijkje.


Medische kosten vallen onder eigen risico
Het DES-uitstrijkje wordt door de zorgverzekeraar vergoed, omdat het als medische indicatie wordt gezien. Bijna alle medische kosten die je maakt en die door de zorgverzekering vergoed worden, vallen onder het eigen risico. Dat geldt dus ook voor het uitstrijkje.

Als je in het lopende verzekeringsjaar geen andere medische kosten hebt gemaakt, dan gaan de kosten van het uitstrijkje van je eigen risico af en lijkt het dus net of het uitstrijkje niet wordt vergoed. Heb je je eigen risico van dat jaar al wel verbruikt, dan hoef je dus niks te betalen voor het uitstrijkje.

Uitstrijkje bij de huisarts
Consulten bij de huisarts worden niet met het eigen risico verrekend. Wordt je uitstrijkje door de huisarts of doktersassistente gemaakt, dan hoef je het onderzoek niet te betalen. Maar let op: de kosten van het laboratorium dat het uitstrijkje beoordeelt, worden wel met het eigen risico verrekend en moeten dus wel worden betaald als je je eigen risico nog niet hebt opgebruikt. De laboratoriumkosten zijn rond de 63 euro.

Uitstrijkje bij de gynaecoloog
Laat je je uitstrijkje door de gynaecoloog maken, dan vallen de kosten voor dit onderzoek én de kosten voor het laboratorium onder het eigen risico. Als je je eigen risico nog niet hebt gebruikt, krijg je de rekening thuisgestuurd en moet je deze betalen.

Waarom is een uitstrijkje voor DES-dochters niet gratis?
Dat komt omdat het niet onder het bevolkingsonderzoek valt. Bevolkingsonderzoeken zijn voor iedere deelnemer gratis. Dat geldt ook voor jou als jij als DES-dochter een HPV-test in het bevolkingsonderzoek laat doen. Komt er een negatieve uitslag uit een bevolkingsonderzoek en moet je daarvoor behandeld worden, dan valt dit weer onder de 'normale' zorgkosten en gaat het ook van je eigen risico af.