Nieuws

20
nov
2023

Tijd om van zorgverzekering te wisselen, maar wat verandert er in 2024 allemaal?

Tijd om van zorgverzekering te wisselen, maar wat verandert er in 2024 allemaal?

Van 13 november tot 31 januari kan je weer wisselen van zorgverzekeraar. Maar wat verandert er in 2024? Wij hebben het op een rijtje gezet om je te helpen bij het maken van een beslissing die het beste bij jouw situatie past.

Verhoging basiszorgpremie
De belangrijkste veranderingen binnen de basiszorg werden tijdens Prinsjesdag aangekondigd. Zo gaat de basiszorgpremie met gemiddeld €12,- per maand omhoog. Maar waarom gaat deze premie omhoog? De stijgende zorgkosten liggen aan de basis van de verhoogde zorgpremie. Deze stijging komt door:

·         hogere lonen van het zorgpersoneel;

·         snellere vergrijzing van de bevolking;

·         hogere aantal chronisch zieken onder de bevolking.

 

Bovengenoemde factoren zorgen voor een grotere vraag naar zorg en zorgpersoneel, waardoor er meer zorgvoorzieningen nodig zijn die ook moeten worden gefinancierd. Dit alles zorgt voor de stijging van de basiszorgpremie. De daadwerkelijke verhoging van de basiszorgpremie verschilt per zorgverzekeraar. Klik hier voor de vergelijking tussen 2023 en 2024.

Eigen risico blijft hetzelfde tot 2026
In het eigen risico verandert er dit jaar niks. Dit blijft jaarlijks minimaal € 385,- per verzekerde persoon. Kosten die van je eigen risico worden afgetrokken zijn bijvoorbeeld laboratoriumonderzoeken (zoals bij het DES-uitstrijkje), medicijnen en ziekenhuiszorg. Gelukkig is een bezoek aan de huisarts vrijgesteld van het eigen risico. Dit wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering om patiënten de zorg te kunnen bieden die zij nodig hebben, zonder financiële gevolgen.

Zorgtoeslag
Ook in 2024 is er zorgtoeslag beschikbaar om mensen met een laag inkomen een financieel steuntje in de rug te geven. De hoogte hiervan is afhankelijk van je inkomen, met een maximaal bedrag van € 127,- per maand voor alleenstaanden en € 218,- voor gezinnen en toeslagpartners. Voor specifieke zorgtoeslagregels van de belastingdienst, klik hier.

Disclaimer: De voorwaarden en de hoogte van de zorgtoeslag 2024 kunnen mogelijk gewijzigd worden in de komende periode. Mocht dit van toepassing zijn, dan proberen we dit zo snel mogelijk op onze pagina te updaten. Wil je dit zelf in de gaten houden, ga dan naar www.toeslagenaanvraag.nl.