Nieuws

28
dec
2023

2023: Een jaar in beweging

2023: Een jaar in beweging

Het jaar 2023 was een jaar van verandering voor het DES Centrum. Er werd afscheid genomen van een bestuurslid en een trouwe medewerker, maar er werden ook een nieuw bestuurslid en medewerker verwelkomd. Een wisseling van de wacht om het zo te zeggen. En ook voor 2024 zoeken we nog een nieuw bestuurslid.

Naast deze organisatorische veranderingen, kregen we ook de gelegenheid om de internationale banden met DES in Belgium aan te halen tijdens een rondetafelgesprek op het kabinet in België (klik hier voor het verslag). En vond er kennisuitwisseling plaats met Réseau DES France. 

Het DES Fonds riep in het najaar op om je aan te melden voor de DES II regeling/vroeggeboorteregeling. Dus mocht je in aanmerking denken te komen, dan kun je hier de voorwaarden nalezen en hier het aanmeldformulier terugvinden. En bij vragen mag je natuurlijk altijd mailen naar voorlichting@descentrum.nl of bellen naar: 030 - 251 8339, bereikbaar op maandag, dinsdag en vrijdag tussen 9u00 en 12u30.

Het videoproject van 2023

Zoals ieder jaar, stond er in 2023 ook een project op de plank. Voor het afgelopen jaar was dit het videoproject, waarvoor een video werd gemaakt over het belang van het screeningsprotocol voor DES-dochters. In samenwerking met een mediabedrijf gingen bestuursleden Marjet en Carla, samen met Beleidsmedewerker Marije aan de slag om een awarenessvideo te maken, die indruk maakt en blijft hangen bij zorgverleners. Deze video komt in het nieuwe jaar online.

Wat staat er in 2024 op het programma?

Om de video goed in te kunnen zetten, is er besloten om in 2024 een awareness campagne op te zetten, waarin zorgverleners grootschalig worden geïnformeerd over het belang van het DES uitstrijkje voor DES-dochters. Deze campagne zal voornamelijk online plaatsvinden, door doelgroepgerichte advertenties op sociale media zoals Facebook en LinkedIn te plaatsen, een publi reportage in een vakblad te zetten en direct mail. Met deze campagne hopen we de gevolgen van DES nog eens groots onder de aandacht te brengen, zodat jullie nog beter door zorgverleners kunnen worden geholpen.

Verder kunnen we in 2024 de resultaten verwachten van het NKI-onderzoek naar het risico op kanker bij DES-dochters. De resultaten worden momenteel volop geanalyseerd. We houden jullie uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen rondom dit onderzoek.

Kortom, er staat ons weer een mooi jaar te wachten, waarin we uiteraard bereikbaar zijn voor jullie vragen en verhalen.

Wij willen jullie allemaal van harte bedanken voor jullie steun aan het DES Centrum en wensen jullie allemaal fijne feestdagen en een mooi en gezond 2024 toe.