Nieuws

20
dec
2011

Screeningsrichtlijn DES-dochters stap dichterbij

Screeningsrichtlijn DES-dochters stap dichterbij
In de week van 12 december is er voor DES-dochters een belangrijke mijlpaal bereikt. Al jaren adviseren wij DES-dochters over screening en het laten maken van uitstrijkjes. Het viel ons de laatste jaren op dat het protocol steeds meer een eigen leven ging leiden. Sommige artsen vonden dat DES-dochters wel mee konden in het bevolkingsonderzoek en andere artsen bleven nog jaarlijks een uitstrijkje maken. Verder waren steeds minder artsen op de hoogte van het protocol. Naar onze mening was het tijd om het screeningsprotocol, dat uit 1992 stamt, te evalueren en up-to-date te maken.
Na vele analyses, discussies en bijeenkomsten van de wetenschappelijke adviescommissie is er een herziening van het screeningsprotocol geformuleerd, een screeningsrichtlijn dit keer.  Deze richtlijn is inmiddels goedgekeurd in een werkgroep van de vereniging van gynaecologie, de zogenaamde werkgroep Cervix Uteri, die zich bezig houdt met problemen rond baarmoeder en baarmoedermond.

De volgende stap is om de screeningsrichtlijn te introduceren bij de DES-dochters en bij de artsen. De voorzitter van onze wetenschappelijke adviescommissie prof. dr. Verheijen gaat zich voor dit laatste nu hard maken.  Ondertussen gaan wij de screeningsrichtlijn beschrijven in ‘begrijpelijke taal’, zodat het voor alle DES-dochters duidelijk is wat ze mogen verwachten van de screening en van de arts die de screening uitvoert.
 
Het duurt dus nog even voordat er een begrijpelijke en toepasbare screeningsrichtlijn ligt, maar een belangrijke stap in het proces is in ieder geval gezet. We blijven jullie natuurlijk op de hoogte houden!