Powered by Smartsupp

Nieuws

27
aug
2013

Gelezen: Kankerverwekkend kruidenmiddel

Gelezen: Kankerverwekkend kruidenmiddel

Door onze voorgeschiedenis zijn we als DES Centrum altijd alert op informatie over medicijn, middelen, etc. en bijwerkingen. Uit ervaring weten we immers hoeveel impact bijwerkingen van een middel kunnen hebben. We vinden het dan ook een interessante ontwikkeling dat de wetenschap al zo ver is dat ze soms tot op genniveau de impact van een middel kunnen herleiden. Zo ook bij het kruid Aristolochia.

Begin augustus kwam het DES Centrum, via twitter, terecht bij Wetenschap 24. Wetenschap 24 is een initiatief van de Nederlandse Publieke Omroep, NTR en VPRO, Kennislink en science center NEMO. Je vindt er verdieping van wetenschapsnieuws en wetenschappelijke programma's van de publieke omroep. Ze volgen daarvoor, met een kritische blik, de ontwikkelingen in de wetenschap.

Onlangs stond op de site van Wetenschap 24 te lezen dat het kruid Aristolochia, dat te vinden is in allerlei Chinese kruidenmiddeltjes, kankerverwekkend is. In veel westerse landen is het kruid daarom verboden. Toch zijn er online nog steeds kruidenpreparaten te koop waar Aristolochia in zit. Ook glipt het kruid, ondanks controles, ons land binnen, onder meer door onduidelijke etikettering van Chinese medicijnen.

Twee internationale onderzoekgroepen hebben nu, onafhankelijk van elkaar, gekeken hoe artistolochiazuur (een kankerverwekkend bestanddeel van Aristolochia) kanker veroorzaakt. Het kruid blijkt een heel specifieke carcinogene werking te hebben, waardoor het een typische genetische vingerafdruk achterlaat in tumoren. Met behulp van genetische vingerafdrukken zoals deze kan worden nagegaan waardoor een tumor is veroorzaakt.

Je vraagt je misschien af: wat heeft dit bericht nu met DES en bijwerkingen te maken? Wij als DES Centrum vinden dit soort informatie interessant, omdat het hiermee in de toekomst wellicht ook mogelijk is meer inzicht te krijgen in de manier waarop bijwerkingen ontstaan.

Het volledige nieuwsartikel en meer nieuws van Wetenschap24 is hier te lezen.