Verhalen

Zij deelden hun verhaal

foto DES-moeder

Jozine

Mijn verhaal is heel gewoon. In de zomer van 1960 was ik voor de tweede keer in verwachting en wij logeerden een paar dagen bij mijn schoonouders. Toen ik merkte dat ik wat bloed verloor ging ik naar hun huisarts. Deze huisarts had zelf een apotheek en gaf me pillen mee die ik ben gaan slikken. Onze dochter is in 1961 geboren.

Vele jaren later werd er in de media veel aandacht besteed aan het DES hormoon. Ik had het eens tegen onze huisarts verteld maar er verder niets mee gedaan. De huisarts van wie ik de pillen had gekregen was overleden en had niets genoteerd. Ook onze huisarts van destijds was gestorven en had geen gegevens achter gelaten. Het liet me niet met rust maar ik wilde ook onze dochter niet ongerust maken. Ze werd verpleegkundige en ging op zichzelf wonen. Ik heb haar toen op een gegeven moment verteld wat er in de zomer van 1960 gebeurd was.

In het VU Medisch Centrum in Amsterdam heeft ze een onderzoek laten doen, waar uit bleek dat ze een DES dochter is. Ze heeft gelukkig zonder complicaties twee dochters gekregen.