Nieuws

27
mrt
2023

Rol van DES bij gedwongen adopties Schotland

Rol van DES bij gedwongen adopties Schotland

Nicola Sturgeon, die binnenkort zal stoppen als minister-president van Schotland, heeft haar laatste officiële speech gewijd aan het maken van excuses voor gedwongen adopties. 

Ongehuwde vrouwen werden in Schotland in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw gedwongen om hun baby af te staan voor adoptie. 
De verhalen van deze vrouwen zijn hartverscheurend, vertelde Sturgeon. Niet alleen werd hun baby van hen afgepakt, er was daarnaast geen enkele steun voor hen en ze werden voorgelogen en geïntimideerd als ze om opheldering vroegen over wat er met hun kindje was gebeurd. 

Om de borstvoeding te stoppen, kregen deze vrouwen DES voorgeschreven. Samen met de excuses werd gepleit voor meer aandacht voor de gevolgen van DES.

Aan de excuses ging een jarenlange strijd vooraf die gevoerd werd door een organisatie die door één van de moeders, Marion McMillan, werd opgericht. De krant Sunday Post steunde de strijd. Caitlyn McCarthy, DES-dochter die verderop in onze nieuwsberichten wordt genoemd in verband met de roep om excuses in Amerika, gaf een getuigenis voor het Schotse parlement over blootstelling aan DES en de gevolgen daarvan. Caitlin vindt dat Schotland met deze excuses "geschiedenis heeft gemaakt".