Nieuws

23
okt
2023

Verjaringstermijn van je medische dossier: hoe lang is dat eigenlijk?

Verjaringstermijn van je medische dossier: hoe lang is dat eigenlijk?

De verjaringstermijn van je medische dossier is iets waarvan veel mensen niet weten hoe het zit. Hoe lang mag de arts je medische dossier bewaren, wanneer gaat de bewaartermijn in, wat zijn de uitzonderingen? Dit zijn zomaar een aantal vragen die opkomen als je denkt aan de bewaartermijn van je medische dossier. Wij hebben het uitgezocht en zetten de belangrijkste regels overzichtelijk op een rij.

Vanaf 1 januari 2020 is er na meer dan 5 jaar discussie eindelijk een verandering gekomen in de wettelijke bewaartermijn voor het medische dossier. Zo liep de verjaring vóór 2020 vanaf het moment van ingave in het dossier zoals bijvoorbeeld een onderzoek dat op 31 december 2019 is ingegeven, blijft het vanaf dat moment in het dossier tot 31 december 2034. In de nieuwe situatie is dat anders. Als je onderzoek op 1 januari 2020 is ingegeven, maar er op 30 mei 2023 nog een consult bij de huisarts is gedaan, dan is 30 mei 2023 de datum dat de bewaartermijn van je medische dossier in gaat. Dit betekent dat als het daarna inactief is, je medische dossier op zijn minst tot 30 mei 2043 moet worden bewaard.

Overzicht verschillen wettelijke bewaartermijn

Vóór 31 december 2019

Vanaf 1 januari 2020

15 jaar

20 jaar

Ging lopen vanaf moment van ingeven

Gaat in na laatste wijziging in dossier

Werd van tijd tot tijd opgeschoond

Wordt opgeschoond na 20 jaar inactiviteit in het hele dossier

Voor uitgebreidere uitleg en tips over waar je aan moet denken als je als DES-betrokkene je medische dossier opvraagt, kun je een kijkje nemen op onze pagina over de Wettelijke bewaartermijn. Deze pagina is onlangs vernieuwd en beschikt over de meest recente informatie rondom je medische dossier.